Het meest actieve virus in de maand november was Stratio-zip. Deze was goed voor eenderde van alle besmette mail. In totaal ontdekte Sophos 7612 nieuwe malwaredreigingen, waarmee de teller op 201.433 komt.

Dit blijkt uit het donderdag door Sophos gepresenteerde overzicht met de tien meest voorkomende virussen.

Stratio heeft hiermee Netksy-p van de troon gestoten. Dit virus, dat lange tijd de meest verspreide malware is geweest, bezet nu een tweede plaats met 15,6 procent. Op de derde plaats staat Bagle-zip (6,1 procent).

Vista

Sophos constateert dat hoewel Windows Vista pas op de laatste dag van november wordt vrijgegeven aan bedrijven, er al wel drie virussen rondwaren die ook systemen met Windows Vista kunnen infecteren.

Deze virussen, Stratio-zip, Netsky-d en Mydoom-o, zijn volgens het antivirusbedrijf in staat Vista-systemen te infecteren als de gebruiker gebruikmaakt van webmail. Overigens zou Vista's eigen vernieuwde Windows Mail de virussen wel blokkeren.

"Geen enkel besturingssysteem is 100 procent veilig omdat mensen diverse applicaties gebruiken die nieuwe deuren openen voor hackers", zegt Ron O'Brien, analist bij Sophos.

"Het zal niet lang duren voordat cybercriminelen malware specifiek voor Vista ontwikkelen of bestaande dreigingen aanpassen."