Op de kaart zit een keypad met 12 knoppen en een display dat acht karakters kan weergeven. Met de kaart wil Visa online betalen "even veilig" maken als betalen met de EMV-chip of een pin-code.

Visa stelt de betaalkaart beschikbaar in Europa, nadat afgelopen jaar met 8 Europese banken een pilot is gedaan.

Tijdelijke code

Bij een online transactie wordt de codegenerator op de kaart gebruikt in combinatie met een afrekening op een website. De door de kaart gegenereerde code is na aanmaak slechts korte tijd geldig. Volgens Visa kan de kaart ook gebruikt worden voor internetbankieren.

Mastercard probeert met 3D Secure, een wachtwoordcheck in een browserframe, ook betaalfraude op internet terug te dringen. Thuiswinkel.org deed onlangs nog de oproep aan webwinkels om het beveiligingsprotocol te implementeren. Veel webwinkeliers denken dat een extra wachtwoord drempelverhogend is waardoor klanten minder snel kopen.

Visa kent een zelfde methode, Verified by Visa geheten. Waar 3D Secure een statisch wachtwoord gebruikt, daar genereert de Visa-methode in combinatie met Visa CodeSure door middel van de ingebouwde codegenerator steeds een nieuw wachtwoord. Visa verwacht dan ook een "significante" daling van online fraude.

Gaan banken overstag?

Voor Visa is het de uitdaging banken te overtuigen om Visa CodeSure te gebruiken. Analistenbureau Datamonitor vraagt zich af of banken in het huidige economische klimaat willen investeren in nieuwe betaalpassen.

De kosten van het vervangen van alle Visa-kaarten in het Verenigd Koninkrijk zou circa 1,5 miljard Britse ponden kosten, becijfert Datamonitor. Dat is vele malen hoger dan de jaarlijkse schade die geleden wordt als gevolg van kaartfraude.

Een van de toepassingen van Visa CodeSure: