Om de veiligheid van de besturingssystemen te testen, volgde beveiligingsbedrijf PC Tools zes maanden lang 1000 machines waarop Windows Vista en Windows XP draaiden. Op de 1000 Vista-machines werden in totaal 639 unieke bedreigingen aangetroffen. Michael Greene, president of product strategy bij het bedrijf: "We spreken van een bedreiging wanneer kwaadaardige code z'n weg naar de machine heeft gevonden. De software moet echt op de machine draaien, pas dan telde het in deze test als een bedreiging", meldt Computerworld.

Veiliger, maar niet veel

Het aantal bedreigingen dat binnen Windows Vista werd aangetroffen is groot, maar ligt wel een stuk lager dan het aantal bedreigingen dat werd aangetroffen binnen Windows XP. Binnen XP werden in totaal 1021 unieke bedreigingen aangetroffen op duizend machines. Greene is naar eigen zeggen teleurgesteld in de resultaten: "We wilden zien hoe veilig Windows Vista was, vooral omdat Microsoft heeft beweerd dat Vista vele malen veiliger is dan z'n voorgangers. Het is waar dat Vista veiliger is dan XP, maar niet zo veilig dat het installeren van extra beveiligingssoftware overbodig is".

Windows 2000 scoort beter

Ironisch genoeg scoorde Windows 2000, dat nog ouder is dan XP, tijdens de test zelfs beter dan Windows Vista. ThreatFire, de anti-virussoftware van PC Tools, rapporteerde tijdens de zes maanden slechts 586 unieke bedreigingen op 1000 pc's. Volgens Greene betekent dit echter niet dat Windows 2000 ook daadwerkelijk veiliger is: "ThreatFire richt zich op consumenten en Windows 2000 wordt nauwelijks gebruikt als besturingssysteem op computers die niet zijn bedoeld voor zakelijke doeleinden. Het besturingssysteem is dus niet per definitie veiliger".

Geschrokken van resultaten

Hoewel Greene wel had verwacht dat het percentage verbetering lager ligt dan Microsoft beweert, is hij toch geschrokken van de resultaten: "Ik had niet verwacht dat de situatie zo zorgwekkend zou zijn. Ik denk niet dat Vista echt veel veiliger is dan XP omdat mensen nog steeds extra software en patches moeten installeren om te voorkomen dat ze geïnfecteerd worden met kwaadaardige software."

Cijfers Microsoft anders

Microsoft is van mening dat Vista 60 procent veiliger is dan XP. De softwarefabrikant maakte bij haar eigen tests gebruik van gegevens die zijn verzameld met behulp van de Malicious Software Removal Tool (MSRT). Dit is software die Microsoft maandelijks update en uitlevert aan Windowsgebruikers. Uit rapportages van die programma blijkt dat Vista-machines in de tweede helft van 2007 zo'n 60 procent minder infecties telden van XP-machines.