Het Windows XP Rescue Team staat voor u klaar deze lente. Met het einde van de ondersteuning van het aloude doch zeer populaire besturingssysteem van Microsoft in zicht, komt het bedrijf Studentaanhuis.nl heel slim met een betaalde adviesdienst. Daarbij is er een pool van 700 studenten die bij vooral oudere mensen (49+) thuis langs gaan en voor een vast bedrag van 27,50 euro adviseren en bestanden veilig stellen.

'Hangen niet aan Microsoft'

Volgens Studentaanhuis.nl, een bedrijf uit De Bilt dat landelijk computerhulp aan huis geeft, is er veel vragen over XP. "Mensen hebben echt geen idee wat 8 april nu precies betekent. Onze studenten hebben die kennis wel. Wij hebben hen vooraf geïnstrueerd met verschillende opties, maar hangen niet aan Microsoft en geven vrijblijvend advies op maat", vertelt directeur Jaap van Meerveld van Studentaanhuis.nl.

De dienst wordt sinds dinsdag aangeboden. Studenten kunnen zeven dagen per week langs komen tussen 10.00 uur een 22.00 uur. Een advies neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Ook na 8 april blijft het Windows XP Rescue Team actief. Van Meerveld: "Zo lang het nodig is, maar we gaan zelf uit van juni of juli. We merken vooralsnog dat er veel vraag naar is."

Aan de bak

De ICT-studenten kunnen flink aan de bak. Volgens de laatste Microsoft-cijfers zitten nog altijd ruim 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Windows XP. Studentaanhuis denkt dat dit aantal in de praktijk wat lager ligt. "Niet alle pc's die op zolder staan zijn allemaal afgemeld bij Microsoft, dus het werkelijke aantal zal iets lager liggen. Maar het is hoe dan ook een behoorlijk aantal."