Directeur Arend van der Meer AIS Flight Academy uit Lelystad heeft aangifte gedaan van computervredebreuk. Dit nadat 'Pompiedompiedom' aantoonde dat de site van de vliegschool kwetsbaar was en met eenvoudige SQL-injectie zeer gevoelige informatie van honderden klanten lekte.

Computervredebreuk en afpersing

“Het ligt inmiddels bij de IT-recherche", meldt Van der Meer tegenover Webwereld. Volgens hem is de zaak klip en klaar: “Hoe je het ook wendt of keert, het is inbraak. Er is een verschil tussen hacken en lekken, en dit is hacken. Je moet niet in mijn huis komen, dus je moet ook niet aan mijn site komen. Dan heb je met mij de verkeerde te pakken. Mensen moeten van andermans spullen afblijven."

Daarnaast overweegt Van der Meer aangifte te doen van afpersing door journalist Brenno de Winter, die het nieuws over de lekkende database onthulde in het kader van Lektober. Volgens Van der Meer heeft De Winter gedreigd dat hij geen stappen moest ondernemen, anders zou de freelance journalist de zaak “aan de grote klok hangen op GeenStijl". “Dat is gewoon afpersing."

Zelf wet overtreden

Tipgever Pompiedompiedom laat weten dat AIS Flight Academy zelf de wet bescherming persoonsgegevens (wbp) overtreedt. Uit de database zouden bovendien zelfs paspoortnummers lekken. “Wellicht is het verstandiger dat hij zich daarop richt", aldus Pompiedompiedom.

Brenno de Winter reageert: “Ik heb tegen hem gezegd: als ik gevraagd wordt als getuige dan zal ik dat doen met een open brief op GeenStijl, in de openheid, zoals ik dat altijd doe."

De Winter heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om een “gepast antwoord" te kunnen geven. “Hoe hard hij ook dreigt, het begin en het eind van het verhaal is dat hij privégegevens niet voldoende heeft beveiligd. Als ik dat bedrijf was, zou ik vooral excuses aanbieden aan klanten wiens vertrouwen ik had beschaamd."