Vodafone wil niet zeggen welke landen dat zijn. Het Britse telecombedrijf doet zaken in 29 landen, voornamelijk in Europa en vlak naastgelegen staten. In zes landen zijn telco's verplicht directe toegang te geven tot hun netwerken.

Volgens The Guardian verbiedt de wet in Albanië, Egypte, Hongarije, India, Malta, Qatar, Roemenië, Zuid-Afrika en Turkije om informatie over het aftappen van netwerken te openbaren en zelfs het bestaan ervan te erkennen. Dat wil niet zeggen dat het hier ook om die landen gaat.

Vodafone publiceert vandaag zijn eerste Law Enforcement Disclosure Report en de Britse krant The Guardian neemt daar een voorschot op. Volgens de krant wil Vodafone een einde maken aan het steeds maar doorgaande aftappen van telefoon- en breedbandnetwerken door overheden om hun burgers in de gaten te houden.

'Ook andere landen doen het'

Die overheden willen graag een direct aftappunt op het netwerk van Vodafone "en van andere telecombedrijven", waarmee opsporingsdiensten live kunnen meeluisteren met de gesprekken van burgers en soms ook kunnen nagaan waar die burgers op dat moment zijn.

Onderstaand een schema van The Guardian op basis van de informatie van Vodafone over het aantal aftap- en dataverzoeken per land. Nederland is een topper als het gaat om verzoeken om data die puur afkomstig zijn uit ons land. Vodafone geeft in Nederland geen directe toegang tot zijn netwerk, zie de verklaring van Vodafone onderaan dit artikel.

Simon Hania van TomTom, dat met Vodafone samenwerkt, tweet een screenshot van de gebruikersvoorwaarden, waarin het navifatiebedrijf duidelijk maakt dat operators metadata, waaronder locatiegegevens, bewaren voor opsporingsdiensten:

Update 11.14: Vodafone heeft inmiddels een verklaring gepubliceerd die we hier integraal opnemen:

Vandaag publiceert Vodafone zijn transparantierapport, volgens The Guardian het meest uitgebreide overzicht over hoe overheden de gesprekken en wandelgangen van hun inwoners volgen. Hierin onthult Vodafone dat het overheden in enkele landen directe toegang geeft tot het telecomnetwerk, omdat dit daar bij wet verplicht is. Nederland behoort niet tot die landen. Vodafone Group roept overheden in die landen via zijn transparantierapport op een einde te maken aan directe toegang zonder bevelschrift. The Guardian heeft hier vandaag als eerste over geschreven, waarna verschillende media in Nederland dit bericht overnamen. In Nederland hebben overheden geen directe toegang tot het Vodafone netwerk, noch via overheden van andere landen. Vodafone Nederland verstrekt alleen gegevens aan Nederlandse opsporings-, inlichtingen- of veiligheidsdiensten en alleen als wij daarvoor een formeel verzoek binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving hebben ontvangen.