Omdat Vodafone een standaardinlogcode hanteerde voor voicemail op afstand waren tot vandaag al deze berichten simpelweg af te luisteren door derden. Deze truc werkt ook bij een aantal minister en Kamerleden, zo ontdekte EennVandaag. Vodafone verzorgt sinds vorig jaar de mobiele telefonie van praktisch de hele Rijksoverheid.

Ministers afgeluisterd

De operator biedt, net als andere providers, al jaren de mogelijkheid om voicemail vanaf een ander toestel af te luisteren. Dat gebeurt dan via het speciale nummer 06-54501233. Het overgrote deel van de ruim 5 miljoen Vodafone-abonnees kent deze dienst helemaal niet. Maar omdat de mobiele operator een standaardinlogcode hanteert, staat wel ieders voicemailbox open, tenzij de gebruiker zelf de code heeft veranderd.

Via deze truc luisterde EennVandaag de afgelopen dagen de voicemails af van bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Politici reageren geschokt en de SP eist opheldering van het kabinet over de kwestie. "Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!", aldus SP-fractieleider Emile Roemer.

Internetondernemer Danny Mekic spreekt in de uitzending van een “ernstig datalek”, dat door kwaadwillenden op allerlei verschillende manieren kan worden uitgebuit.

Klant is verantwoordelijk

Volgens Vodafone ligt de verantwoordelijkheid bij de klant. Een abonnee die voor het eerst in het voicemailmenu komt, krijgt namelijk te horen dat deze mogelijkheid er is en dat hij of zij de inlogcode kan veranderen.

Desondanks heeft Vodafone toch haastig een simpele maatregel genomen om misbruik te voorkomen. Het is nu niet meer mogelijk om met de standaardcode 3333 bij andermans voicemail te komen; de code moet nu eerst door de abonnee zijn veranderd. Waarom deze maatregel niet altijd al van kracht was, is onbekend.

Excuses aan politici

Na de uitzending publiceert Vodafone nog een reactie, waarin het bedrijf stelt enorm geschrokken te zijn. "Graag wil ik aan de bewindslieden die door EenVandaag zijn afgeluisterd persoonlijk mijn excuses aanbieden. Dat had nooit mogen gebeuren", aldus Jens Schulte-Bockum, ceo van Vodafone Nederland in de uitgestuurde algemene verklaring.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.