De migratie naar de opvolger van de de huidige ov-chips start in de tweede helft van 2012, laat woordvoerster Jannemieke Zandee van ov-chipbeheerder Trans Link Systems (TLS) weten aan Webwereld. Waar eerst werd uitgegaan van een migratie naar de SmartMX-chip van NXP, is het niet zo zeker of het ook daadwerkelijk die Nederlandse chip wordt. Begin dit jaar klonk de komst van de SmartMX nog een stuk zekerder.

Keuze eind 2011

"De SmartMX is nog steeds helemaal in beeld voor de vervolgstappen in het migratieplan. Maar er wordt ook gekeken naar vergelijkbare andere producten van andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld Infineon", zegt Zandee. TLS kijkt naar de producten die in de markt zijn en maakt op basis daarvan een keuze. Volgens planning wordt de beslissing voor de nieuwe chip eind dit jaar genomen.

Eerder deze maand werd bekend dat TLS al een nieuwe ov-chip invoert. Die wordt nu naast de Mifare Classic van NXP gebruikt. De nieuwkomer is de Infineon SLE-66, die niet gevoelig is voor de methodes die worden gebruikt om met de Mifare chip te frauderen. De Infineon-chip wordt dan ook voornamelijk ingezet in anonieme kaarten, waar vooral mee wordt gefraudeerd.

Migratie duurt maanden

Zandee noemt de komst van de Infineon ov-chip een "tussenstap in de migratie". In één keer migreren naar een geheel nieuwe chip was niet opportuun. "Met de Infineon los je op korte termijn een aantal problemen op."

De huidige systemen van TLS waren vrij eenvoudig aan te passen om ook de SLE-66 te ondersteunen naast de Mifare. Bij een volledige migratie is een veel ingrijpender verandering nodig. Op het moment dat er gestart wordt met migreren, duurt het nog een paar maanden voordat de oude chips afgeschreven kunnen worden, schat Zandee.