Onderzoeker Jonathan Petit bouwde een pulsegenerator die hij zelf vergelijkt met een laserpen. Door de pulsen die het sensorsysteem van een zelfrijdende auto gebruikt te analyseren, kon hij eenvoudig andere objecten simuleren en versturen naar de Lidar. Een zelfrijdende auto denkt dan een object zoals een voetganger of andere auto te zien en reageert daarop.

Zo is een zelfrijdende auto simpel tot stilstand te brengen door hem het gevoel te geven dat er een verkeersobstakel in de weg staat. Een aanvaller kan dat doen tot op een afstand van 100 meter met enkel een lasertje en een Raspberry Pi. Petit presenteert zijn bevindingen op Black Hat Europe in november.

Net als bestuurder verblinden

Het effect is eigenlijk niet zoveel anders als het schijnen van een lampje in de ogen van een menselijke bestuurder, zegt Petit tegen IEEE Spectrum. Het belangrijkste verschil is dat je dat zelf merkt, maar de Lidar herkent dit niet.

Daardoor komt de auto op 'mysterieuze wijze' tot stilstand en krijgt een monteur een ticket over een vage 'technische storing'. Petit wijst erop dat dit blijkbaar iets is waar de fabrikant nog niet over heeft nagedacht. Een detectiesysteem zou dit issue voorkomen en de onderzoeker draagt daarvoor ook oplossingen aan.