De Amerikaanse president heeft hard moeten knokken om aan het begin van zijn ambtsperiode in 2009 zijn BlackBerry te mogen behouden. Voor de zekerheid werd deze smartphone toen wel aangepast door beveiligingsexperts. Het als veilig te boek staande apparaat viel aanvankelijk onder de norm voor een president.

Zijn dochters wel

Maar ook Obama wil met zijn tijd mee en wil net als zijn dochters graag een iPhone. Een iPad heeft hij al, dus bekend is hij wel met Apple's iOS. Tijdens een praatje voor een groep jeugdige gasten in het Witte Huis moest hij toch even zijn teleurstelling kwijt. Hij mag geen iPhone. Die is te onveilig, zegt zijn beveiligingsapparaat. Deze publieke bekentenis wordt gemeld door onder meer persbureau AFP en zakenkrant de Wall Street Journal.

Blackberry vs Apple

De Amerikaanse overheid is extra op zijn hoede nadat bekend werd dat de mobiele telefoon van de Duitse Bondskanselier Merkel werd afgeluisterd door de NSA. Misschien heeft de Amerikaanse inlichtingendienst andere mogendheden hierdoor wel op ideeën gebracht.

Het blijft opmerkelijk dat de Amerikaanse regering het Canadese, door faillissement bedreigde BlackBerry, prefeert boven het Amerikaanse Apple. Dat bedrijf van wijlen Steve Jobs gaat juist prat op de beveiliging van zijn toestellen. BlackBerry heeft hoe dan ook weer wat street-credit.

Obama gebruikt al jaren trouw een BlackBerry, waar hij bij zijn aantreden als president voor heeft moeten vechten.