Daarom is er door ESET gekozen voor het ontwikkelen van antivirussoftware voor Apple-computers. Het bedrijf brengt ook protectie voor Linux-systemen op de markt. Volgens Ján Balaz, Technical Marketing Specialist van ESET, is er zeker vraag naar bescherming van deze besturingssystemen, ondanks dat er nauwelijks virussen of exploits zijn.

Vooral de groeiende populariteit van Macs maakt dit OS meer en meer tot doelwit, weet Balaz. In de VS groeit het aandeel Macs ten opzichte van Windows-computers gestaag. ESET verkocht daar onlangs bescherming voor Apple-computers aan twee universiteiten.

Social engineering

Volgens Balaz zijn vooral Mac-gebruikers vatbaar voor social engineering aanvallen. Bij dat soort aanvallen mikt de malware-maker op mensen, die vaak zelf de zwakste schakel zijn in computerbeveiliging. Bijvoorbeeld via e-mails met attachments die afkomstig lijken te zijn van het bedrijf waar iemand voor werkt.

"Ze voelen zich veilig", legt hij uit. Mac-gebruikers zijn volgens hem veel eerder geneigd om een programma te downloaden en zonder nadenken te installeren. "Windows-gebruikers zullen dat niet zo snel doen." Doordat Apple-gebruikers gewend zijn aan een schijnveiligheid voeren ze ook hun wachtwoord in om malware met hun toestemming te installeren, zegt Balaz, in het hoofdkantoor van de virusbestrijder in Bratislava.

Beta-versies

Daarom heeft ESET nu een beta-versie van NOD32 uitgebracht voor de Mac. Ook voor Linux is er een beta beschikbaar. De redenatie is: hoe populairder een besturingssysteem wordt, hoe meer malware er voor geschreven wordt.

Omdat er op dit moment zo weinig malware voor deze system is kan de antivirussoftware nog niet zo'n goed protectie bieden als NOD32 haalt op Windows-gebied. Omdat de databases van malware en signatures voor Mac en Linux (nog) klein zijn, verhoogt dat de kans dat áls er een virus opduikt ESET in eerste instantie achter het net zal vissen, geeft Balaz toe.