In de toptien van virusbestrijder MessageLabs staat Sobig.F inmiddels op de eerste plaats. Het nieuwe virus laat andere veel voorkomende virussen, zoals Klez.H en Mimail, ver achter zich. MessageLabs zegt in de laatste 24 uur tussen zo'n 325.000 exemplaren van Sobig.F te hebben onderschept. Nederland staat bij MessageLabs nog altijd in de topdrie van landen waar het virus het meeste voorkomt. Groot-Brittannië staat met 41 procent van onderschepte mails op de eerste plaats, de Verenigde Staten is met 26 procent tweede, Nederland staat met 8 procent op de derde plaats. Volgens Marius van Oers, virusdeskundige van Network Associates, zijn met name de thuisgebruikers het slachtoffer. "De meeste bedrijven hebben hun virusbescherming op orde. Thuisgebruikers zijn vaak trager met het installeren van de nieuwe virusdefinities. Daarom hebben we het risico voor bedrijven op 'medium' gezet, terwijl het voor de thuisgebruiker op 'high' staat."

Holland Media Groep

Toch hebben ook bedrijven te lijden onder de grote hoeveelheden mail die Sobig.F verstuurt. De achthonderd medewerkers van de Holland Media Groep (HMG) konden dinsdagmiddag enige tijd niet mailen, omdat het e-mailsysteem uit de lucht was gehaald. Veel anti-virusprogramma's zijn zo gemaakt dat ze ook nieuwe virussen kunnen tegenhouden die lijken op oude virussen. "Dat is in het geval van Sobig.F niet gebeurd", aldus Van Oers. "De verschillen met de vorige varianten van Sobig waren voldoende om ons anti-virusprogramma te omzeilen." "De broncode van de vorige Sobig-virussen is vrijelijk beschikbaar op internet", legt Van Oers uit. "Een virusmaker kan daar net zolang aan sleutelen tot zijn virusscanner het niet meer tegenhoudt. Dat is wat veel virusschrijvers tegenwoordig doen."

Vermeende verzenders

Niet alleen het virus zelf zorgt voor de nodige overlast, ook de automatische waarschuwingen die sommige mailservers naar de vermeende verzenders van het virus versturen, leiden tot irritatie. Dergelijke e-mailberichten komen namelijk doorgaans bij de verkeerde persoon aan. De meeste nieuwe e-mailvirussen, waaronder Sobig.F, vervalsen de afzender van het bericht. Daardoor lijkt het mailtje afkomstig van iemand anders dan de echte verzender.