Dit compromis kwam naar voren tijdens overleg tussen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken. Ook de Nederlandse minister van Justitie, Piet Hein Donner, heeft aan het overleg deelgenomen. De Eerste Kamer was tegen zijn deelname en wilde dat de kwestie rond de opslag van verkeersgegevens eerst in die Kamer besproken wordt.

Donner verklaart zijn deelname tegenover de Telegraaf: "Het leek me niet in het belang van Nederland om mijn mond te houden, zoals de senaat wilde. Ons voorbehoud belemmert niet om te discussiëren over de substantie."

Terrorisme

Zweden, Ierland, Frankrijk en Groot-Brittanië zijn groot voorstander van het bewaren van telefoongegevens. Daarnaast moet ook worden bijgehouden welke gesprekken mislukt zijn of niet tot stand zijn gekomen. De Spaanse politie verklaarde dat zij juist dankzij die gegevens de daders van de bomaanslagen te Madrid hebben kunnen achterhalen.

In Nederland woedt al een tijd een verhitte strijd omtrent de opslag van verkeersgegevens van internetproviders. Zowel providers als privacyorganisaties zijn tegen de opslag. Critici twijfelen over de haalbaarheid van het opslaan van alle verkeersgegevens. Dat vraag namelijk om een enorme opslagcapaciteit. Tevens is het ondoenlijk al die gegevens te analyseren, stellen zij.