De indieners van het wetsvoorstel willen woensdag alweer vergaderen, terwijl de meeste Amerikaanse politici dan niet aanwezig kunnen zijn vanwege de Kerstvakantie. Het Congres is juist deze week met Kerstreces gegaan en de politici worden niet eerder terugverwacht dan na de jaarwisseling.

Volgens tegenstanders van SOPA is dit opnieuw een teken dat de indieners van het wetsvoorstel de bedenkingen van experts niet serieus nemen en verder onderzoek naar privacy- en beveiligingsproblemen willen frustreren.

De Republikeinse voorzitter van de commissie die het wetsvoorstel in behandeling heeft, Lamar Smith, zei vrijdag nog wel dat hij overweegt een hoorzitting te houden over de bezwaren, maar besloot vrijdagavond laat alsnog tot een snelle hervatting van de behandeling en zette SOPA voor deze woensdag op de agenda.

'Onwil om experts te horen'

“Dat geeft aan dat er een duidelijke wil bestaat de vraagtekens die experts, politici en het publiek bij het wetsvoorstel zetten, te negeren", zegt een voorvechter voor internetvrijheid, Sherwin Siy van Public Knowledge. “De onwil om het bewijs van experts aan te nemen, om tegenstanders te horen en om een nader onderzoek te doen naar de buitengewoon grote schade die SOPA zal aanrichten, laat zien dat er afscheid is genomen van democratische vertegenwoordiging, verantwoordelijkheid en de werkelijkheid", zegt Siy in een verklaring.

Afgelopen vrijdag was er een eerste sessie over SOPA, waarbij vooral de tegenstanders een vloed aan wijzigingsvoorstellen deden in een poging de snelheid uit het beslissingsproces te halen. De tegenstanders komen zowel uit het kamp van de Democraten, als uit die van de Republikeinen.

Vint Cerf is ook tegen

Vorige week gaf een groep van 80 internetspecialisten en cybersecurity-experts aan grote problemen te hebben met het wetsvoorstel, waaronder 'internetvader' Vint Cerf, BGP co-auteur Tony Li en Robert W. Taylor, uitvinder van ARPAnet.

"SOPA zal een sfeer van enorme angst en onzekerheid creëren voor technologische innovatie, en beschadigt de geloofwaardigheid van de VS in zijn rol als de hoeder van cruciale internetinfrastructuur", concluderen de gezaghebbende wetenschappers en ingenieurs.

DNS-blokkades

SOPA, kort voor Stop Online Piracy Act, geeft klagers verschillende vergaande middelen om hun onwelgevallige online diensten te laten blokkeren of zelfs op zwart te krijgen. Het gaat dan om DNS-blokkades of het intrekken van domeinregistraties en het platleggen van betaaldiensten.

Hiervoor is dan een bevel van de officier van Justitie genoeg, een rechterlijke uitspraak is niet meer nodig. Ook diensten die mogelijk online piraterij zouden kunnen faciliteren, zoals zoekmachines, dataoplagdiensten, vpn- en proxydiensten lopen gevaar. Met name niet-Amerikaanse websites zouden zo makkelijker aan te pakken zijn door de Amerikaanse justitie.