Het Europees Parlement stemt vandaag over een aangepaste versie van de wet. In April werd tegen soortgelijke wetgeving gestemd.

Critici zeggen dat de nieuwe Europese wet de deur opent naar het vooraf filteren van internetgebruik en het afsluiten van illegale downloaders.

Een van de meest uitgesproken tegenstanders van de wet is de Franse site La Quadrature du Net, of Squaring the Net op z'n Engels. De site heeft verschillende amendementen geanalyseerd die op het laatste moment aan de telecomwet zijn toegevoegd. Volgens de site is de nieuwe wet er specifiek op gericht om internetgebruikers in hun vrijheid te beperken.

De amendementen zouden het mogelijk maken dat contentleveranciers afspraken mogen maken met internetproviders over het blokkeren van gebruikers, aldus de analyse van de Franse website. Volgens Squaring the Net openen de amendementen de deur naar verplichte software die de klanten moeten installeren voordat ze het net mogen betreden. Alle content die wordt gedownload moet dan eerst door het filter, dat controleert op de legaliteit daarvan.

Zo ver is het nog niet, maar Squaring the Net vreest er wel voor. Zo spreken de wetten namelijk van "de beveiliging en promotie van legale content" en het verzekeren van "persoonlijke veiligheid" door het filteren van informatie, als dit gebeurt om beveiligingsredenen.

Three strikes and you're out

Volgens tegenstanders zou de nieuwe wet het mogelijk maken om verspreiders van illegale content af te sluiten van het internet. Europarlementari├źrs hebben zich daar al eerder tegen uitgesproken. De nieuwe EU-voorzitter Frankrijk heeft zich echter achter een het voorstel geschaard. De "three-strikes-you're-out"-wet zou het mogelijk maken om gebruikers af te sluiten die driemaal zijn beschuldigd van het verspreiden van illegale content.

Doemscenario

"Zeer ongewenst," noemt Michiel Leenaars van de Internet Society de amendementen. "Er worden nu via een sluiproute wetten doorgevoerd die veel te ver gaan. Het zou ridicuul zijn om mensen af te sluiten van internet voor zoiets triviaals als het downloaden van illegale content."

Lenaars erkent dat de wetten nog niet zo scherp zijn geschreven dat ze ook daadwerkelijk zullen leiden tot het doemscenario dat de critici schetsen. Maar de waakhond wil het proces toch scherp in de gaten blijven houden: "Wij zijn bang voor de Doos van Pandora die wordt opengetrokken. Het venijn zit hem bij deze wetten in het feit dat mensen zonder enig echt bewijs beschuldigd kunnen worden. Dat moet je als samenleving niet willen."