VirnetX heeft de degens geslepen en de aanval geopend op Apple, Cisco Systems, NEC en Aastra. Dit heeft het bedrijf zelf laten weten in een korte verklaring, waarin het die vier bedrijven beschuldigt van het schenden van vijf VirnetX-patenten op het gebied van VPN.

'Moedwillig'

De beschuldiging in de richting van Cisco is het belangrijkst voor het bedrijf, omdat Cisco volgens VirnetX de patenten met opzet heeft geschonden. Dat kan leiden tot een flinke schadevergoeding wanneer de beschuldiging door de rechtbank gegrond wordt geacht.

De zaak, die afgelopen woensdag is aangespannen, wordt geleid door rechter Leonard Davis. Die magistraat was niet alleen rechter bij de door VirnetX gewonnen zaak tegen Microsoft, maar ook bij de zaak van i4i tegen Microsoft. Laatstgenoemde patentaanklacht ging om moedwillige inbreuk op een XML-patent en dreigde nog tot een verkoopverbod op Word en Office te leiden. Deze zaak is eveneens in het nadeel van de softwaregigant in Redmond beslist.

Zelfde patent als Microsoft

De beschuldigingen richting Apple richten zich op het schenden van het patent rond het 'agile netwerkprotocol voor veilige communicatie met gegarandeerde beschikbaarheid van het systeem' dat in februari in 2000 is aangevraagd en eind 2002 is toegekend. Dit is één van de twee patenten die volgens VirnetX ook door Microsoft zijn geschonden, hetgeen volgens de rechter gegrond bleek en waarvoor Microsoft diep in de buidel moest tasten.

Het tweede patent dat Apple zou schenden is de 'realisatie van een beveiligde communicatie link op basis van een domain name service (DNS) aanvraag'. De patent voor beveiligde communicatie is in september 2002 aangevraagd en in februari vorig jaar toegekend.

Zeker niet de laatste zaak

Het is echter vooral netwerkgigant Cisco die eraan moet geloven. Het bedrijf zou vier patenten van VirnetX schenden, maar in tegenstelling tot de andere gedaagden, doet Cisco dit volgens het aanklagende bedrijf met opzet. Of VirnetX de rechtszaken wint of niet, het ziet er voorlopig niet naar uit dat het bedrijf z’n kruistocht op het gebied van patenten zal staken. Dat geeft het bedrijf nu al zelf aan.

VirnetX claimt namelijk meer patenten op essentiële technologie. “We zijn ervan overtuigd dat we de meerderheid van de patenten in handen hebben die essentieel zijn voor 4G en verband houden met de Series 33 specificaties die de beveiligingsstandaarden voor LTE/4G definiëren en we zijn bereid om het gebruik van onze patenten uit te licenseren zodat deze kunnen worden geïntegreerd in 4G-producten, zoals chips, servers, smartphones, laptops etc. We verwachten het merendeel van onze inkomsten te zullen halen uit licentierechten en royalty’s van deze patenten.”

Overwinning op Microsoft

VirnetX heeft recent Microsoft met succes aangeklaagd voor schending van zijn patenten op VPN-achtige technologie. Het heeft een eerste rechtszaak tegen de Windows-maker gewonnen en daarbij 106 miljoen dollar schadevergoeding gekregen. De vervolgaanklacht, over Windows 7 en Server 2008 R2, is geschikt waarbij de aanklager 200 miljoen dollar incasseert van Microsoft.

Belangrijk in die schikking is dat Microsoft daarmee een licentie heeft gekocht op de gepatenteerde VPN-technologie van VirnetX. Het heeft die zogeheten Gabriel-technologie naar eigen zeggen ontwikkeld voor een project van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het bedrijf wil Gabriel nog op de markt aan brengen in eigen producten, maar biedt die vooralsnog niet.