We hebben het hier al vaker gehad over VPN-diensten met simpele interfaces en weinig opties, zodat iedereen hem kan gebruiken, maar sommige gebruikers willen meer informatie. Perfect Privacy is een dienst die je niet zoveel configuratie-opties geeft, maar wel veel inzage geeft in wat er precies gebeurt en met welke servers op welke snelheid.

In eerdere beschrijvingen van VPN-diensten keken we bijvoorbeeld naar ZenMate (de simpelste oplossing) PrivateVPN (de oplossing voor zowel beginners als gevorderden) en we vergeleken onlangs nog een uitgebreider overzicht van VPN-diensten waar de onverwachte over-all winnaar de dienst Mullvad was. Vandaag kijken we naar een pittig geprijsde VPN genaamd Perfect Privacy om te zien of die het extra geld waard is - hij is bijna twee keer zo duur als de meeste andere diensten.

Als je inlogt bij Perfect Privacy krijg je een overzicht van 37 servers in 23 landen om van te kiezen. Ze geven elk het land, stad en de beschikbare bandbreedte weer. Er is ook een ping-kolom die je kunt vullen door op de knop Ping Servers onderaan het scherm te klikken.

Op de volgende pagina: Een voordeel is dat je paden kunt instellen met meerdere VPN-servers die naar elkaar verbinden.

Het balkje dat de beschikbare bandbreedte aangeeft is nuttig. Diverse andere densten hebben dat ook, maar geven het meestal weer als percentage - terwijl je hier de exacte beschikbare capaciteit in Mbits te zien krijgt. Zo zie ik op het moment van schrijven bijvoorbeeld 967 Mbit van 1000 beschikbaar in Miami en 1650 van 2000 op een server in Luxemburg.

Opties

Om te verbinden, klik je naast de server die je op het oog hebt om te koppelen. De interface is vrij rechttoe rechtaan, en voelt wat gedateerd aan. Het richt zich op praktisch nut: een lange lijst met kleine tekst en grote knoppen onderaan. Dat is misschien prima voor gebruikers die gewoon willen verbinden en de VPN op de achtergrond willen wegdrukken, maar het zou allemaal een stuk gebruiksvriendelijker kunnen.

In de instellingen vind je diverse mogelijkheden tot configuratie. Als je voor het eerst inlogt krijg je de keuze voor OpenVPN of IPSEC. Default kiest Perfect Privacy voor OpenVPN en het geeft behulpzaam informatie over wie welk protocol het beste kan gebruiken. Verder vind je standaardmogelijkheden als de mogelijkheid om te starten met Windows en/of automatisch te verbinden. Deze zijn ook niet standaard ingeschakeld, wat ik een groot pluspunt vind.

Hops definiëren

Gevorderde gebruikers kunnen een kijkje nemen onder Settings > Cascading and Stealth. Hier kun je een verbinding creëren via meerdere VPN-servers. Je begint bijvoorbeeld met een Nederlandse en koppelt die dan weer met een Deense. Je kunt tot op vier hops toevoegen, dat wil zeggen vier verschillende servers, tot je aan de andere kant weer de tunnel uitgaat het openbare internet op.

Hierna: De prestaties en privacybescherming

Perfect Privacy is erg duur vergeleken met andere diensten. Je betaalt 120 euro per jaar, terwijl de meeste diensten voor de helft van dat bedrag abonnementen aanbieden. Zelfs als je je voor twee jaar vastlegt, betaal je nog € 8,95 per maand, dus €107,40 per jaar. Het voordeel dat je krijgt voor de hogere prijs is dat er geen limiet is aan het aantal apparaten dat je kunt verbinden, zolang ze maar jouw eigendom zijn.

In onze tests kwam Perfect Privacy goed uit de bus. Over het algemeen behield het 36 procent van zijn basissnelheid. Dat is geen fantastische score, maar belangrijk is dat locaties in Europa, de VS en Australië goed scoorden. De totalen werden gedrukt door servers in Azië die een stuk zwakker waren. Maar over het geheel genomen zou Perfect Privacy prima moeten zijn voor de meeste gebruiksgevallen.

Privacy

Je kunt anoniem blijven bij Perfect Privacy, omdat je geen persoonsgegevens hoeft achter te laten. Je kunt je registreren met een e-mailadres en betalen via Bitpay met bitcoin, of via een creditcard of PayPal, als je dat wilt. Je kunt blijkbaar zelfs contant betalen, maar de instructies daarvoor ontbreken. We nemen aan dat je geld en accountdetails moet opsturen. Dat lijkt ons nou niet de veiligste betaalmethode, maar het is wel een optie voor heel privacybewuste mensen.

Het bedrijf zegt verder niet wie erachter zit, maar het staat officieel geregistreerd in Zwitserland. De technische ondersteuning loopt via Panama. En als je contant wilt betalen, moet je het opsturen naar een adres in Letland. Als "follow the money" volgt, dan is dit waarschijnlijker de werkelijke locatie van de mensen achter Perfect Privacy.

Op de laatste pagina: Conclusie en details.

Wat de privacybelofte verder betreft, belooft Perfect Privacy geen browsergegevens of inlogactiviteit op te slaan. Wat het wel monitort, is de totale hoeveelheid gebruik van de servers. Dat is logisch, want zo bepaalt de VPN-dienst hoeveel bandbreedte beschikbaar is op elke server.

Conclusie

Perfect Privacy is een prima dienst als je naar de prestaties kijkt. Hij biedt hoge snelheden, goede versleuteling en houdt rekening met de behoeften van gebruikers op het gebied van techniek en privacy.

Het privacybeleid meldt de juiste dingen, maar zonder te weten wie er precies achter de organisatie schuilgaan - wat overigens niet ongebruikelijk is voor een VPN-dienst - is het moeilijk in te schatten hoeveel waarde we hieraan moeten hechten. Daarnaast vinden we de dienst prijzig, als je ervan uitgaat dat je soortgelijke prestaties kunt behalen voor een veel kleiner bedrag.

Overzicht:

P2P toegestaan: Ja

Bedrijfslocatie: Zwitserland, Panama en Letland

Aantal servers: 54

Aantal landlocaties: 23

Kosten: € 12,99 per maand of 120 euro per jaar

VPN-protocol: OpenVPN of IPSEC

Versleuteling: AES-256-CBC

Authenticatie: SHA-512

Handshake: TLS 1.2 (eerste optie)