Hidemyass.com is een proxysite die gebruikers een anonieme manier van surfen aanbiedt via een VPN-verbinding. De site blijkt zijn naam geen eer aan te doen. De FBI heeft het Britse bedrijf via een gerechtelijk bevel gedwongen de gegevens van twee hackers af te staan.

'Geen keus'

In een blogpost meldt HideMyAss geen keus te hebben gehad. In de voorwaarden van de site staat dat de VPN-dienst van de site niet voor illegale doeleinden gebruikt mag worden. Nadat de FBI aanklopte, zag de site dan ook geen andere mogelijkheid dan de gebruikersinformatie te verstrekken. Daaronder ook uitgebreide logs die de proxy-dienst bijhoudt van gebruikersactiviteiten.

Volgens de site is het naïef van hackers om te denken dat ze via een kleine betaling aan een VPN-dienst een vrijbrief hebben om de wet te overtreden, zonder dat dit consequenties heeft. HideMyAss zegt te geloven in een vrij internet zonder censuur, maar houdt zich aan Britse wetgeving. Het werkt daarom mee aan het tegengaan van illegale activiteiten via zijn internetdienst.

15 jaar cel geëist

Tegen één van de hackers, Cody Kretsinger alias Recursion, is 15 jaar cel geëist. Afgelopen juni zou de 23-jarige Kretsinger via HideMyAss aanvallen hebben gepleegd op Sony Pictures via een SQL-injectie.

De identiteit van de andere opgepakte hacker is nog niet bekend gemaakt. Het zou gaan om een dakloze man die aanvallen heeft gepleegd op verschillende Amerikaanse overheidswebsites. Hoe de FBI de dakloze heeft getraceerd, is vooralsnog onduidelijk.

Meldingsplicht?

Op Internet wordt fel gediscussieerd over de actie van HideMyAss. Sommige mensen vinden dat VPN-diensten hun gebruikers vooraf moeten melden dat overheidsinstanties hun privégegevens opvragen. HideMyAss.com is zover bekend de eerste VPN-dienst die data van gebruikers overhandigt aan de autoriteiten.