Dat zegt althans Mikko Hyppönen, virusexpert van F-Secure. Vorig jaar constateerde hij al een toename van het aantal mobiele virussen tijdens het WK Atletiek in Finland. Met het WK Voetbal verwacht hij nog meer problemen.

Aanleiding voor zijn uitspraken is een mailtje dat rondgaat en waarbij criminelen een Trojaans paard bij fans van het WK Voetbal proberen te installeren.

De mailtjes komen binnen met de boodschap 'Fussball Weltmeisterschaft 2006 in Deutschland' en bevatten een zichzelf uitpakkend bestand (googlebook.exe) met een overzicht van de WK-wedstrijden in Excel-formaat. Als de gebruiker op de bijlage klikt, zal het bestand een Trojaans paard installeren.

In Duitsland waarschuwt onder meer de recherche van de deelstaat Baden-Württemberg voor de mailtjes. Ook is het federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI) gealarmeerd. Omdat het mailtje afkomstig lijkt te zijn van een server in de Verenigde Staten is ook de Amerikaase FBI in geschakeld.

Het Trojaanse paard is in Duitsland niet de eerste poging om fans van het WK Voetbal in de val te lokken. Eerder probeerden oplichters uit naam van de FIFA persoonsgegevens van voetbalfans te stelen middels een phishing-mailtje.