Antivirusmaker Sophos waarschuwt voor VBS/LoveLet-CL, een worm die te werk gaat volgens het inmiddels bekende recept van onder meer LoveLetter. De code verspreidt zichzelf via een attachment dat per mail wordt verstuurd. Als iemand het attachment opent, wordt de worm via de contacten uit het adresboek verspreid. En zo verder. Het gaat hierbij om het mailprogramma Outlook van Microsoft.In de code van de worm staat een lijst van bijna 300 steekwoorden waarvan geacht wordt dat ze de aandacht trekken van surveillancesystemen als het vermeende Echelon. Woorden die de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen dus. Het gaat dan om termen als Palestijnen, Mossad, terrorisme, Hezbollah, Irak en explosieven.De maker van de worm hoopt dat hiermee Echelon in de war raakt. `Why are you using echelon type stupid things to listen around', zo staat in de code. En ook: `Hey others, lets fl00d the echelon'. De naam van het attachment is Echelon.vbs. Wie zo onverstandig is het attachment te openen, ziet onder meer zijn MP3- en JPEG-bestanden overschreven worden.

Linux-worm

Verder is er een veel onschuldiger worm opgedoken die zich richt op Linux-systemen. Deze zogeheten Cheese-worm is feitelijk een zichzelf vermenigvuldigende patch. Deze timmert systemen dicht die eerder zijn getroffen door de worm Li0n. Cheese ruimt dus de rommel op die Li0n heeft achtergelaten.Cheese sluit alle lekken in de eerder getroffen systemen en gaat vervolgens op zoek naar andere kwetsbare servers. Dat klinkt fantastisch. Kevin Houle van het Computer Emergency Response Team ( CERT) zegt echter dat Cheese daarmee niet per definitie iets goeds is."Een worm gebruiken om eerdere schade te herstellen, is niet zo'n goed idee. Systeembeheerders moeten gewoon regelmatig updates uitvoeren en hun systemen goed in de gaten houden", meent Houle.Volgens Houle verspreidt de Linux-worm zich snel. Sinds dit jaar beginnen er steeds meer Linux-wormen op te duiken. De bekendste voorbeelden zijn Ramen, Li0n, Adore en Sadmind.

Mawanella

McAfee tot slot waarschuwt voor een worm genaamd Mawanella of VBS/[email protected] Het is een op de AnnaKournikova- en Homepage-worm lijkend virus met een `medium risico'. In de body van een mailbericht waarmee Mawanella per attachment wordt meegezonden staat: Mawanella is one of the Sri Lanka's Muslim Village. De maker protesteert tegen het geweld op Sri Lanka.