Tenminste, dat is het voorstel van een van de indieners van een ontwerpwet dat de aanpak van piraterijsites moet intensiveren. Lamar Smith, lid van het Huis van Afgevaardigden en een van de politieke zwaargewichten die het wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA) steunen, wil daarop wel een amendement indienen dat ervoor moet zorgen dat de nieuwe wet alleen geldt voor niet-Amerikaanse websites.

Het amendement geeft een omschrijving van enkele begrippen in het wetsvoorstel. In de oorspronkelijke definitielijst werd gesproken over piratensites met illegale te downloaden content die “gericht zijn op de Verenigde Staten". Dat zouden dus ook sites zijn die vanuit de Verenigde Staten gericht zijn op Amerikaans publiek. Nu is de omschrijving zodanig veranderd dat het gaat om “buitenlandse sites die gericht zijn op de Verenigde Staten".

Brief van Marietje Schaake

De Amerikaanse wetsvoorstellen tegen online piraterij zijn een bedreiging voor de wereldwijde internetvrijheid. Dat schrijft Europarlementariër Marietje Schaake aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Senaat. Zij doet dat namens collega-politici, waaronder de drie GroenLinks Europarlementariërs, en organisaties als de stichting Vrijschrift, Bits of Freedom en Hack de Overheid.

SOPA, en het eveneens binnenkort in stemming komende PROTECT IP, bieden de Amerikanen de kans complete domeinen te blokkeren via het Domain Name System. Volgens Schaake is dat een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, omdat niet alleen een webpagina met illegale content wordt geblokkeerd, maar het hele domein. “Deze websites worden onbereikbaar gemaakt, ver voorbij de grenzen van de Amerikaanse jurisdictie", schrijft ze aan de Amerikaanse politici.

Definities zijn te vaag

Ze vindt verder dat de definities die in beide ontwerpwetten staan, zeer vaag zijn omschreven. Daarnaast zouden Europese bedrijven aan Amerikaanse standaarden moeten gaan voldoen om een DNS-blokkade te vermijden.

Dat zou bijvoorbeeld gelden voor websites die content van derden hosten, zoals sociale netwerken, videosites en blogplatforms. Een enkele onrechtmatige posting of upload zou dan tot Amerikaanse blokkade van het volledige domein kunnen leiden.

Halal Internet

“Het blokkeren van websites ondermijnt ook de Amerikaanse geloofwaardigheid wereldwijd. Diplomatieke strijd om een vrij en open internet wordt zinloos, omdat ook onderdrukkende regimes hierin een vrijbrief zien om internetfilters te installeren of websites te blokkeren omdat die volgens hun wetten illegaal zijn. Het zou China de kans geven zijn Great Firewall te rechtvaardigen en Iran zijn Halal Internet te legitimeren," schrijft Schaake.

“SOPA en PROTECT IP zullen de spanningen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan doen toenemen in een tijd waarin we juist nauwer moeten samenwerken. We vragen u dan ook tegen beide wetsvoorstellen te stemmen", schrijft de Europarlementariër aan de Amerikaanse Afgevaardigden en Senatoren. “Werk met ons samen om te komen tot effectieve wetten, waarin auteurs en creatieven een eerlijke tegemoetkoming krijgen zonder dat de fundamentele (mensen)rechten te schenden en het vrije en open internet te beperken."