Washington belooft vóór de zomer met een structurele verbetering van de omstreden Safe Harbor-regeling te komen, in samenspraak met de Europese Commissie. Amerikaanse bedrijven mogen alleen Europese data verwerken als ze voldoen aan de Safe Harbor-principes. Maar deze constructie is een wassen neus; er wordt structureel mee gesjoemeld.

Structurele fraude

De regels zijn zo zacht als boter en is er is totaal geen toezicht, met als resultaat dat honderden Amerikaanse firma's claimen dat ze gecertificeerd zijn, zonder dat ze aan de voorwaarden voldoen. De schrijnende problemen spelen al jaren, maar zowel de VS als de EU deden er niks aan.

Afgelopen november sloeg eurocommissaris Viviane Reding, na het zoveelste vernietigende onderzoek, echter met de vuist op tafel. Het Europarlement eiste zelfs direct opschorting van de zogenaamd veilige haven.

Uitwisselen data voor opsporing

Maar nu zijn de plooien weer gladgestreken en beloven de Amerikanen snel beterschap, in een gezamenlijke verklaring met de EC. Daarnaast onderhandelen de grootmachten verder over het uitwisselen van data ten behoeve van politie en justitie voor bestrijding van criminaliteit en terrorisme.