Dat staat in een onderzoek van het Pentagon. Het ministerie van Defensie vindt dat de Verenigde Staten “onvoorbereid" zijn op een totale cyberoorlog met een volwaardige tegenstander. Het rapport adviseert de regering Obama een verdere investering in de aanvallende capaciteiten in cyberoorlogsvoering en dat de inlichtingendiensten meer moeten investeren in het verkrijgen van informatie over de cyberoorlogsplannen van andere landen.

Het rapport zegt verder dat de Verenigde Staten vast moet houden aan de dreiging met een nucleaire aanval als vergelding voor een grote cyberaanval door andere landen, meldt The Washington Post. Het rapport is vernietigend voor het Pentagon. Onder meer wordt gesteld dat het Pentagon niet kan vertrouwen op de veiligheid van de eigen computersystemen en communicatienetwerken en dat andere landen die systemen mogelijk al hebben gecompromitteerd.

Componenten uit China en Rusland

Dat zou onder meer kunnen doordat er gebruik wordt gemaakt van componenten die uit landen komen als Rusland en China. Slechts een paar landen, waaronder dus Rusland en China, zouden in staat zijn kwetsbaarheden te maken in beschermde systemen door te rommelen met componenten. Als voorbeeld wordt een incident aangehaald waarbij de Sovjets een IBM Selectric typemachine hadden gemanipuleerd in de Amerikaanse ambassade in Moskou, waardoor elke toetsaanslag naar een vlakbij gelegen afluisterpost werd verzonden.

Volgens het Amerikaanse dagblad is wel een van de meest verontrustende conclusies dat teams van het Pentagon die dagelijks de defensiesystemen testen, “het onze troepen relatief makkelijk lastig maken in oefeningen of zelfs volledig verslaan door gebruik te maken van exploits die beschikbaar zijn op het internet." Daarnaast zouden wapensystemen kunnen worden gemanipuleerd zodat die “niet schieten of zelfs tegen onze eigen troepen kunnen worden ingezet."

Zijn de nucleaire systemen wel veilig?

Ook worden openlijk vraagtekens gezet bij het gebruik van command en control-systemen voor de nucleaire wapens. Zijn die wel genoeg beschermd tegen cyberaanvallen en sabotage? Een hooggeplaatste defensie-ambtenaar zegt tegen de Post dat het Pentagon “er een groot vertrouwen in heeft dat onze nucleaire command-, control- en communicatiesystemen veilig en betrouwbaar zijn."