De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, is zeer bezorgd over de ontwikkelingen. "Wij zijn door Google geïnformeerd over deze beschuldigingen, dit baart ons grote zorgen en leidt tot zeer serieuze vragen", zegt Clinton. "We verwachten een verklaring van de Chinese overheid."

De Amerikaanse regering vreest hoog oplopende conflicten tussen de Chinese regering en grote Amerikaanse bedrijven. Eerder vandaag werd bekend dat er 33 grote Amerikaans bedrijven het slachtoffer zijn geworden van een hackaanval die gericht was op het stelen van broncodes.

De Amerikanen vermoeden dat de aanval uit China komt. Zeker is dat Adobe en Google zijn aangevallen, de andere bedrijven zijn niet bekend. Bij Google was de aanval ook gericht op Gmail-adressen van mensenrechtenactivisten.

Hierop besloot Google de hele Chinese bedrijfsstrategie te heroverwegen. Ook besloot de zoekgigant zich niet meer te houden aan de door de Chinese overheid opgelegde internetcensuur.

Recht op open internet is kritiek

Clinton benadrukte dat het belangrijk is voor bedrijven en overheden om wereldwijd zonder hinder online te kunnen opereren. "De mogelijkheid om met vertrouwen te kunnen opereren in cyberspace is een kritiek punt in een moderne samenleving en economie", aldus Clinton. "Als de feiten duidelijk worden zullen we verder ingaan op de zaak."

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die opkomt voor digitale rechten en vrijheid van meningsuiting, voorspelt dat de Chinezen Google niet toestaan een ongecensureerde versie van de zoekmachine te handhaven. "China kan Google verbieden, en zal ongetwijfeld Google.cn blokkeren", zegt Danny O'Brien, internationale coördinator bij de EFF tegen de IDG News Service.

Heel Google blokkeren

Er zijn ook zorgen over de mogelijkheid dat China alle diensten van Google gaat blokkeren omdat de zoekgigant zich moedwillig niet aan de Chinese regelgeving houdt, aldus Shaun Rein, managing director van de China Market Research Group in Shanghai. Diensten als Google Docs, Gmail en hostingdiensten voor bedrijven hebben allemaal gebruikers in China. Zij kunnen last ondervinden als China besluit Google geheel te blokkeren. China blokkeert al de toegang tot Facebook, Twitter en YouTube.

Rein speculeert dat Google ook op zoek kan zijn naar een weg uit China omdat de Amerikaanse zoekgigant steeds meer aandeel verliest aan zijn Chinese evenknie Baidu. "Ik denk niet dat mensenrechten hier het grote probleem zijn", legt Rein uit aan de IDG News Service. "Als Google geld verdiende in China zouden ze deze stap dan ook nemen?" Analisten verwachten niet dat andere Amerikaanse bedrijven het voorbeeld van Google gaan volgen.

Ingrijpende verandering

Op woensdagmiddag legden een aantal Chinezen bloemen bij het Google-kantoor in Peking. Aan een van de boeketten hangt een kaart met de tekst: "Thank you Google!" Voorbijgangers vertellen de IDG News Service bang te zijn dat Gmail en Google Docs worden geblokkeerd. "Dit zal ons leven en werk beïnvloeden."

Een Chinees die zichzelf Rivierkrab noemt verwoordt de actie van Google in een reactie op de site van de Wall Street Journal als volgt: "Er is weer een man vertrokken voordat hij werd gecastreerd. Nu zijn er enkel nog eunuchen over, en kan de keizer op zijn lauweren rusten."