Aanleiding voor het huidige onderlinge conflict is de Amerikaanse aanklacht aan het adres van vijf officieren van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Zij zouden bij grote ondernemingen bedrijfsgeheimen hebben gestolen. Maar ook het aantal aanvallen van Chinese hackers op Amerikaanse netwerken is niet teruggenomen, meldt een Amerikaanse beveiligingsfunctionaris aan Reuters. "Zij zijn erg actief geweest en dit is op geen enkele manier veranderd."

Alle gesprekken opgeschort

De gesprekken tussen de twee landen zijn allemaal opgeschort. "We zitten in een time out. Zij willen niet meer met ons praten. Alles is echt afgekoeld", vertelt de functionaris. De VS en China werkten tot voor kort samen op het gebied van online criminaliteit, zoals witwassen, kinderporno en drugshandel. Maar al deze samenwerkingen liggen stil.

Sinds de Amerikaanse aanklacht is het dan ook kommer en kwel tussen beide grootmachten. China beschuldigde nog geen dag later Amerika publiekelijk van cyberspionage. Sindsdien zijn verschillende grote bedrijven door de mangel gehaald publiceerden de Chinezen ook de geheime Android-patenten van Microsoft.