De Chinese leverancier van netwerkhardware heeft afgelopen weekend aangekondigd zich terug te trekken uit de Amerikaanse markt. CEO en oprichter Ren Zhengfei heeft dit bekend gemaakt in interviews met Chinese en Franse pers tijdens een bijeenkomst in Parijs. Dit vanwege spionageverdenkingen die de Amerikaanse overheid heeft. Webwereld heeft hier maandag melding van gemaakt.

Behalve smartphones en bedrijfsnetwerken

De topman heeft bij zijn bekendmaking afgelopen zondag wel duidelijk gemaakt dat zijn bedrijf actief blijft in de Verenigde Staten wat betreft smartphones. Die apparaten kunnen volgens hem niet gezien worden als securitybedreigingen omdat ze software draaien die is gemaakt in de VS. Huawei levert toestellen met Android en met Windows Phone.

Verder houdt de Chinese leverancier ook voet aan de grond wat betreft netwerksystemen voor gebruik door reguliere ondernemingen. De exit betreft namelijk het aanbod voor telecomcarriers. Amerikaanse bedrijven die voor hun eigen netwerken (LAN en/of WAN) Huawei-producten willen gebruiken, kunnen die hardware wel (blijven) afnemen.

Dan de rest van de wereld

De exit geldt nu voor netwerkapparatuur waarmee telecomaanbieders hun eigen infrastructuur opzetten waarover dan dataverkeer van hún klanten loopt. Wereldwijd heeft Huawei een marktaandeel van 40 procent op het gebied van LTE-netwerken. In Nederland is KPN een grote klant van Huawei, waarmee het niet nader toegelichte "strikte afspraken" over security heeft.

Huawei stelt nu dat het zijn carrier-business richt op markten "die open zijn voor concurrentie, innovatie en investering", aldus de Amerikaanse woordvoerder William Plummer tegenover techblog AllThingsD. Buiten de VS valt er nog genoeg terrein te winnen voor de grote leverancier.

Controverse in Australië, Zuid-Korea

Die markten omvatten naast een Europees land als Nederland aanvankelijk ook Australië, maar daar is de Chinese leverancier vorig jaar officieel geband voor een nationale aanbesteding. Verder maakt de VS zich zorgen over een landelijk netwerkproject in Zuid-Korea waar Huawei hofleverancier van is.