Anonieme bronnen binnen de Franse overheid onthullen aan het Franse nieuwsmagazine L'Express dat computers van Sarkozy zijn gehackt. Een virus met de kenmerken van superspyware Flame is aangetroffen op de systemen van enkele topadviseurs, waaronder stafchef Xavier Musca. De inbraak zou zijn begonnen via een valse Facebook-connectie.

Bondgenoot bespioneren

De vertrouwelingen van de vorige president van Frankrijk zouden hierdoor digitaal zijn afgeluisterd. Flame is zeer complexe malware die is ontworpen om stilletjes informatie te vergaren. De Amerikaanse en Israëlische overheid worden gezien als de makers en 'herders' van deze superspyware. Oorspronkelijk zou Flame onderdeel zijn van een brede sabotagecampagne tegen het Iraanse kernprogramma.

In tegenstelling tot Iran is Frankrijk een bondgenoot van de Verenigde Staten. Dat hoeft cyberspionage echter niet in de weg te staan, vertelt een anonieme bron binnen het Franse agentschap voor cyberwar aan L'Express. "Je kunt op zeer goede voet staan met een 'bevriende' natie en toch jezelf willen verzekeren van hun onvoorwaardelijke steun, vooral tijdens een overgangsperiode." Sarkozy verloor in mei dit jaar de verkiezingen - en zijn presidentsschap.

Net voor machtswisseling

De nu geopenbaarde cyberspionage vond begin mei plaats; slechts enkele dagen voor de tweede verkiezingsronde waarbij Sarkozy nipt verloor van François Hollande. In een officiële reactie geeft het Amerikaanse ministerie van Homeland Security geen antwoord op vragen over het hacken van de Franse overheid.

De minister van Homeland Security, Janet Napolitano, verklaart dat Frankrijk de belangrijkste partner is van de VS en dat er geen grotere bondgenoot is. "We werken samen op vele security-gerelateerde gebieden", verklaart zij in een interview met L'Express. Daarbij benadrukt ze dat zowel superspyware Flame als sabotagemalware Stuxnet nooit zijn gelinkt aan de VS. Het Amerikaanse politieke blog The Hill heeft het Witte Huis ook om een reactie gevraagd, maar die nog niet gekregen.