Justitie in de Amerikaanse staat Louisiana heeft een formele aanklacht ingediend tegen de 35-jarige Leni de Abreu Neta. Hij wilde eerder dit jaar voor 25.000 euro een botnet kopen van de 19-jarige Nordin Nasiri uit Sneek en is op 29 juli in Nederland opgepakt.

Waar justitie in Nederland de namen van verdachten achterhoudt, hanteren de VS andere privacyregels. Daarom zijn nu zowel de voor- als achternamen van de verdachten breed bekend.

5 jaar cel en 250.000 dollar boete

Nasiri werd eind juli opgepakt nadat hij een botnet wilde verkopen aan de Braziliaan. Tegen de Sneker is nog geen straf geeist. Tegen de koper kan een maximum straf van 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar worden geëist.

Volgens de Amerikaanse aanklacht heeft Neta het botnet al voor zijn arrestatie gebruikt om er tussen mei en juli grote hoeveelheden spam mee te versturen. Daarna zouden de twee pas hebben onderhandeld over een verkoop van het netwerk.

Het netwerk dat Nasiri had gebouwd staat bekend als het "Shadow" botnet. Zoals Webwereld eerder deze week al meldde, zou Nasiri het netwerk niet zelf hebben opgebouwd, maar slecht hebben geprobeerd om de login gegevens te verkopen.