In februari keerde het Europarlement zich massaal tegen verlenging van Swift, een akkoord tussen de Washington en de Europese Commissie voor doorgifte van bancaire transacties van alle Europeanen. De Amerikanen konden in de jaren na 9/11 al beschikken over de berg gegevens, volgens de VS cruciaal in de strijd tegen terrorisme. Door in de bankdata te snuffelen zouden de Amerikanen de geldschieters van terreurgroepen kunnen achterhalen.

Afgeslankte Swift

Nu is het parlement na maanden hernieuwd onderhandelen akkoord met een afgeslankte versie. Swift II is aangenomen met 484 stemmen voor en 109 tegen. De gevoelige data gaat niet meer in bulk de oceaan over, maar zal door Europa zelf worden beheerd.

Europol zal elk dataverzoek van de Amerikanen beoordelen. Bovendien zal er een Europese inspecteur in de VS gaan toezien dat de data correct wordt verwerkt en er geen uitbreiding van bevoegdheden zal zijn. De data mag ten hoogste voor vijf jaar bewaard worden, meldt het Europarlement.

Kritiek blijft

Alhoewel deze overeenkomst aanzienlijk strikter is dan het oorspronkelijke plan, zijn privacywaakhonden er niet gerust op. Volgens de EDPS (European Data Protection Supervisor) en de digitale burgerrechtenbeweging EDRI is het akkoord in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag (EVRM) en is Europol helemaal niet bevoegd om te beslissen over wat er gebeurt met de bancaire data van honderden miljoenen Europeanen, schrijft de IDG News Service.

Een aantal parlementariërs dat tegenstemde voorspelt dan ook dat dit een principiële zaak wordt waarover het Europese Gerechtshof zich zal moeten buigen. Swift II is per 1 augustus van kracht.