Het ministerie van Homeland Security moet van een Amerikaanse federale rechtbank zijn beleid openbaren die het gebruik van een internet killswitch beschrijft. Een dergelijke platlegging van het internet is mogelijk indien zich een geval van een nationale crisis zou voordoen.

Openbaarmaking na Wob-procedure

Het ministerie heeft altijd geweigerd zijn procedures over zo’n internet blackout vrij te geven. De Electronic Privacy Information Center diende daarop een verzoek in met beroep op de Amerikaanse Wet openbaarheid van bestuur (Wob), in de VS FOIA geheten.

EPIC kreeg in eerste instantie te horen dat er geen informatie over een dergelijk protocol is, en later werd wel een flink gecensureerd document naar EPIC gestuurd. Die nam daar geen genoegen mee en stapte naar de rechter in de District of Columbia. Die geeft EPIC nu gelijk, schrijft RT.com.

Binnen 30 dagen openbaar maken

Het ministerie van Homeland Security moet nu binnen dertig dagen de procedure voor het gebruik van de internet killswitch vrijgeven. Die procedure, Standard Operating Procedure 303 geheten, is onderdeel van een wet die president Obama in juli 2012 ondertekende.

Niet alleen mag de overheid de stekker uit het internet halen, ook alle andere vormen van communicatie, zoals telefonie, mag uitgezet worden. Het ministerie kan nog in beroep tegen het oordeel van de rechtbank.

Om ontploffen explosieven tegen te gaan

Het protocol waar het om gaat betreft alle commerciële en private draadloze netwerken met vooral ten doel het op afstand laten ontploffen van een explosief te kunnen tegengaan.

Het ministerie heeft bij de rechter aangevoerd dat het protocol geheim moet blijven omdat het “technieken en procedures zou onthullen die gebruikt worden in onderzoek en vervolging door opsporingsdiensten” en dat openbaring “gevaarlijk kan zijn voor het leven of fysieke veiligheid van elk individu.” Van die redenering maakte de rechtbank gehakt.