Telecomfabrikanten ZTE en Huawei moeten bij het Amerikaanse Congres op het matje komen om tekst en uitleg te geven over de vermeende staatssteun die de bedrijven zouden ontvangen van China. Hierdoor kunnen de producenten goedkope netwerkapparatuur op de Westerse markt dumpen. Ook de Europese Commissie zou onderzoek doen naar deze beschuldigingen.

Band met communisme

ZTE heeft al toegezegd gehoor te geven aan het verzoek van de commissie van het Congres om een toelichting te geven. De onderzoekscommissie heeft ZTE-bestuursvoorzitter Hou Weigui en bestuurslid Ken Hu van Huawei gevraagd te getuigen.

De commissie heeft de twee bedrijven al eerder aangeschreven om meer informatie te krijgen. De leden willen meer weten over de geschiedenis van de bedrijven, marktstrategie, verbintenissen met de Chinese overheid en de Communistische Partij, en of ze daadwerkelijk als privébedrijf functioneren. Hauwei en ZTE ontkennen stiekeme steun te ontvangen van de Chinese overheid.

Nationale veiligheid

De Amerikaanse overheid maakt zich niet alleen zorgen om de financiële impact van de steun. Congreslid Mike Rogers vreest dat de nationale veiligheid in het geding is. De fabrikanten zouden bedrijfsapparatuur en toestellen zo kunnen ontwerpen dat het eenvoudig is om informatie van Amerikaanse burgers te stelen. Rogers heeft hiernaar een onderzoek ingesteld.

Om paal en perk te stellen aan de vermeende Chinese invloed en om Amerikaanse producten te beschermen, denken Amerikaanse politici aan een nieuwe wet die buitenlandse telecomapparatuur op het netwerk moet weren.

Australisch verbod herzien

De Verenigde Staten staan niet alleen in hun angst. Eerder dit jaar legde de Australische overheid een verbod op het uitrollen van netwerkapparatuur van Huawei. De Australische premier uitte zorgen dat bij een cyberconflict de nationale infrastructuur niet veilig zou zijn als het voor een groot deel bestaat uit producten van Huawei.

De Chinese regering is verontwaardigd over het verbod. Huawei probeert de Australische zorgen weg te nemen door de broncode van de software beschikbaar te stellen en interne controles mogelijk te maken. De Australische regering gaat het verbod opnieuw bekijken.