Sinds september van dit jaar moeten Europeanen betalen voor het verplicht afgeven van hun privégegevens als zij naar de Verenigde Staten willen vliegen. Dat gaat via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Betalen kan echter alleen online per credit card. Die gegevens worden vervolgens een jaar lang opgeslagen

Opstelten weet ervan

Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 heeft over de materie vragen gesteld aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Uit de antwoorden van Opstelten blijkt dat hij van de databasepraktijken van de Amerikaanse overheid op de hoogte is. Hij zegt dat voor de betreffende betalingen gebruik wordt gemaakt van het betalingssysteem van de Amerikaanse overheid, pay.gov geheten.

Dit systeem valt onder de verantwoordelijkheid van de Treausury Department en wordt gebruikt voor veel van het betalingsverkeer tussen burger en federale overheid. Schouw wil weten van Opstelten of die een opslagperiode van een jaar niet onnodig vindt. “De regels die op betalingen via pay.gov van toepassing zijn, zijn generiek. Of, in dat licht, de periode van een jaar te lang is, kan ik niet beoordelen”, is het antwoord van de minister.

Koppelen aan PNR

Schouw is bang dat de creditcardgegevens worden gekoppeld aan andere databases, zoals die van de passagiersgegevens (PNR). Volgens Opstelten hebben de Amerikaanse autoriteiten aangegeven dat de creditcardgegevens niet aan andere bestanden zullen worden gekoppeld. “Daar bestaan ook geen plannen voor.” Volgens Opstelten komen de creditcardgegevens niet terecht bij het departement van Homeland Security, dat de PNR-database onder zijn hoede heeft.

Die verplichting om privégegevens af te staan is er sinds 2009. De Verenigde Staten willen zo controleren wie het land binnenkomt, waar mensen verblijven, welk doel het bezoek dient en wanneer het land weer wordt verlaten. Dat gebeurde vroeger met de beruchte groene kaarten die in het vliegtuig moesten worden ingevuld. Sinds september moeten vliegtuigpassagiers 14 dollar betalen om de eigen privégegevens in te voeren in de database. De EU is daar boos over en bespreekt de zaak met de VS.