De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de persoon die geheime documenten over de cyberspionage door geheime dienst NSA naar media heeft gestuurd. De klokkenluider lekte onder meer een presentatie over het geheime programma PRISM waarmee de inlichtingendienst informatie over gebruikers van grote internetbedrijven zou vergaren. De Washington Post en de Britse krant The Guardian citeerden daar de afgelopen dagen uit.

PRISM en Verizon

De regering wil een strafrechtelijk onderzoek naar het lek. Dat gebeurt na een officieel verzoek van de NSA, meldde de inlichtingendienst zaterdag aan Amerikaanse media. Het onderzoek zou gedaan worden door de federale recherche FBI en het ministerie van Justitie. Volgens Fox News zijn alle leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uitgenodigd voor een speciale, vertrouwelijke briefing over de spionageprogramma's van de NSA aanstaande dinsdag.

De onbekende klokkenluider bracht meerdere documenten naar buiten over de online opsporingsmethodes en dataverzameling door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Zo bleek uit de stukken behalve het bestaan van PRISM ook dat de VS gegevens over telefoongesprekken verzamelen van klanten van telecomaanbieder. President Obama heeft vrijdagavond de onderzoeksmethodes verdedigd als legaal en nodig in de strijd tegen terrorisme.

Wel of niet direct van servers

Grote internetbedrijven als Google, Facebook, Apple en Microsoft hebben ontkend dat de NSA directe toegang tot hun servers zou hebben en stellen alleen te reageren op legale verzoeken om informatie over gebruikers. In een van de slides van de gelekte presentatie is wel sprake van 'informatie direct van de servers' van negen grote internetbedrijven, schrijft The Guardian zondag. Daarnaast blijkt de NSA ook 'communicatie die langskomt via glasvezelkabels en andere infrastructuur' te verzamelen.

De director of national intelligence heeft dit weekend na alle ophef in de media over PRISM extra informatie over het programma vrijgegeven. Het document claimt dat PRISM 'geen programma voor geheime verzameling of datamining is'.

Dreigingsoverzicht per land

Zondag schreef The Guardian ook over de NSA-dataminingsoftware 'Boundless Informant', die metadata over de verzamelde communicatie door de geheime dienst inzichtelijk maakt. De gepubliceerde informatie geeft ook een beeld over welke landen de VS het meest in de gaten houdt.

NSA zou volgens The Guardian in de maand maart 97 miljard stukken informatie hebben verzameld. Dat gebeurde het meest over Iran (14 miljard), gevolgd door Pakistan (13,5 miljard) en Jordanië (12,7 miljard).