Obama gaf gisteren zijn begroting voor het komende jaar prijs en daarin staat opgenomen dat digitale oorlogsvoering 4,7 miljard dollar nodig heeft, 800 miljoen meer dan nu het geval is. Die toename staat zelfs in schril contrast met de bezuiniging van 3,9 miljard dollar op de huidige defensiebegroting Met het geld wordt onder meer het Cyber Command vergroot, een team van militaire hackers die op het internet 'verkenningen, observaties, ontwikkeling, onderhoud en analyses' doen.

Terrorisme niet meer topprioriteit

Aanvallen en spionage via het internet heeft inmiddels in de Verenigde Staten de toppositie van bedreigingen overgenomen van de lang op nummer 1 genoteerde terroristische dreiging. Persbureau Reuters haalt een generaal aan die op een conferentie zijn publiek uit de ruimte- en beveiligingsindustrie maande de deuren op slot te doen. “Iemand aan de andere kant van de wereld probeert uw netwerk op te komen met de bedoeling te stelen wat u ontwikkelt."

Naast de investering in meer slagkracht op het internet wil Obama ook 44 miljoen dollar besteden aan het delen van overheidsinformatie en het helpen van bedrijven en lokale overheden in hun ict-beveiliging. Veel van de voorstellen voor het nieuwe jaar is overigens geclassificeerd als geheim, zo signaleert Reuters, waardoor niet geheel duidelijk wordt hoeveel waaraan word uitgegeven.