Onder de codenaam GENIE hebben Amerikaanse it-experts aanvallen uitgevoerd op buitenlandse computernetwerken. Het project heeft een begroting van 652 miljoen dollar en in 2011 zijn er 231 'offensieve operaties' uitgevoerd, meldt de Washington Post zaterdag op basis van een document dat is gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

Tienduizenden besmette pc's

Het project werkte met geavanceerde malware die inmiddels tienduizenden machines wereld heeft besmet. De plannen zijn om dat aantal uit te breiden naar miljoenen besmette computers. De schaal waarop Amerikaanse autoriteiten aanvallen op buitenlandse computers uitvoeren is volgens The Washington Post groter dan voorheen werd gedacht. De regering-Obama heeft dergelijke cyberoperaties nooit willen bevestigen.

Verbinding vertragen

Van de 231 cyberoperaties in 2011 waren er driekwart gericht tegen 'doelen met hoofdprioriteit', waaronder Amerika's vijanden als Iran, Rusland, China en Noord-Korea. Het document geeft geen details over de precieze doelen van de aanvallen. Onderdelen van de offensieve cyberoperaties zijn onder meer het vertragen van de netwerkverbinding, het storen van het computerscherm met ruis of het in de war gooien van wiskundige berekeningen.

Hoewel nooit officieel bevestigd, zou Amerika samen met Israel ook de beroemde computerworm Stuxnet, die in 2009 en 2010 Iraanse nucleaire installaties beschadigde, hebben ontwikkeld. Stuxnet zou passen binnen het GENIE-project. Het document noemt Stuxnet niet expliciet.