De vele aanvallen op Amerikaanse opwekkers, distributeurs en leveranciers van elektriciteit komen naar voren in een rapport van het Amerikaanse Congres. Ongeveer 150 van deze nutsbedrijven zijn in januari dit jaar ondervraagd, waarvan er 112 hebben geantwoord, meldt de News Service van Webwereld-uitgeverij IDG.

Dagelijks, constant, frequent

Meer dan een dozijn van de nutsbedrijven meldt dat het "dagelijks", "constant" of "frequent" cyberaanvallen op zich af krijgt. Hieronder ook één stroombedrijf dat claimt 10.000 aanvalspogingen per maand te ondergaan. De ondervraagde firma's en overheidsnutsinstanties hebben geen gewag gemaakt van schade die mogelijk is geleden door de vele aanvallen.

De toenemende automatisering en onderlinge connectiviteit van stroomnetten zorgt voor toenemende kwetsbaarheid, stelt het rapport (PDF) van 35 pagina's. "Terwijl deze verbeteringen [de automatisering van stroomnetten - red.] een kritieke modernisering van het grid mogelijk heeft gemaakt, zorgt deze toegenomen interconnectiviteit ervoor dat het grid kwetsbaarder is voor remote uit te voeren cyberaanvallen."

ROI van aanval is hoog

Veel van de beheersystemen voor het Amerikaanse stroomnet zijn ook verbonden met internet, waar vandaan goedkoop en gemakkelijk aanvallen zijn uit te voeren. Het rapport is opgesteld door Congresleden Edward Markey en Henry Waxman die ook zitting hebben in de subcommissie voor Energie en Handel, die gisteren een hoorzitting hield over cyberdreigingen en -beveiliging.

Stroomuitval en storingen in de kwaliteit kosten de Amerikaanse economie jaarlijks meer dan 188 miljard dollar, stellen de Congresleden. Een enkele uitval kan al zeker 10 miljard kosten. Bovendien kan het vervangen van kritieke componenten in het stroomnet, zoals een grote transformator, meer dan twintig maanden in beslag nemen. Enkele nutsbedrijven vertellen echter aan persbureau Reuters dat het rapport is overdreven.