Dat schrijft The Wall Street Journal. Volgens ambtenaren en security-experts zijn de geheime diensten bezorgd dat Amerikaanse bezoekers van de Olympische Spelen in Peking een gemakkelijk doelwit zullen worden van cyberspionage. Volgens de krant probeerden de Amerikaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Handel die zorg stil te houden uit angst dat zij China zouden beledigen.

Vorige maand gaf het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid volgens de Wall Street Journal een geheime interne waarschuwing uit aan ambtenaren dat de computers en telefoons van zakelijke en diplomatieke reizigers steeds vaker het mikpunt worden 'buitenlandse overheden'. Onder de gebruikte technieken zijn het kopiëren van informatie van laptops op luchthavens, het plaatsen van spyware op Blackberry's en het via Bluetooth 'leegslurpen' van apparaten.

"Veel mensen zullen naar de Olympische Spelen gaan en elektronisch worden uitgekleed", zegt het Amerikaanse hoofd contraspionage Joel Brenner in de Wall Street Journal. Volgens Brenner gebeurde het dat op de Treo-pda van een Amerikaanse security-expert tussen landing in China en zijn aankomst in een hotel al draadloos meerdere malicieuze programma's waren gezet.

Brenner zegt geen laptop mee te nemen op reizen naar China en er alleen wegwerptelefoons te gebruiken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende in de krant aantijgingen dat China aanvallen van hackers tegen Amerikaanse netwerken zou ondersteunen.