Volgens Mark Bregman, cto bij beveiligingsbedrijf Symantec, werd hij door ‘drieletterorganisaties binnen de Amerikaanse overheid’ geadviseerd om zijn laptop zowel voor als na een zakelijk bezoek aan China te wegen, om er zeker van te zijn dat er niet met het apparaat is gerommeld.

Spionagepraktijken

De Symantec-topman doelt met zijn uitspraken waarschijnlijk op de FBI en CIA. Deze inlichtingendiensten uitten al eerder hun bezorgdheid over Chinese spionagepraktijken. In Duitsland ontstond enige jaren geleden ophef nadat er bleek te zijn ingebroken op de systemen van drie ministeries en het departement van bondskanselier Angela Merkel, vlak voordat zij op staatsbezoek naar China vertrok.

Hoewel Bregman naar eigen zeggen ‘behoorlijk relaxed’ is als het op veiligheidsmaatregelen aankomt, beschikt hij inmiddels over een aparte laptop die na elk bezoek aan China opnieuw geïnstalleerd wordt. Daarnaast werd hem aangeraden om een nieuwe telefoon aan te schaffen en deze direct na terugkomst in de VS weg te gooien.

Wantrouwen

Bregman beweert dat het wantrouwen van de Amerikaanse overheid tegen China inmiddels zo ver gaat, dat zelfs Amerikaanse softwarebedrijven met Chinese werknemers als verdacht worden beschouwd. “De angst dat de software voorzien wordt van kwaadaardige code is groot. Maar ze vergeten daarbij dat elk groot softwarebedrijf Chinese ontwikkelaars in dienst heeft, ook Microsoft en Oracle.”

“In plaats van zich druk te maken om China, zou de overheid zich meer bezig moeten houden met de manier waarop beveiligingsbedrijven hun software testen,” aldus Bregman.