Naast bedrijven waarschuwt de FTC ook scholen en lokale overheden voor medewerkers en scholieren die via peer-to-peer op het werk of tijdens schooltijd muziek, software en films uitwisselen. Volgens de waakhond worden medische dossiers, financiële data en burgerservicenummers onbedoeld gedeeld via p2p-software.

Als deze informatie in de verkeerde handen valt kan dit leiden tot identiteitsdiefstal. De scholen, bedrijven en overheden wordt dringend aangeraden om hun beveiligingsbeleid te herzien en waar nodig aan te passen, en gebruikers te informeren over de risico's.

Strenger controleren

Volgens de FTC komt dit euvel voor bij zowel kleine als grote bedrijven. De waakhond heeft een onderzoek ingesteld naar een aantal bedrijven. Welke dat zijn is niet bekend. "De bedrijven moeten erg kritisch kijken naar hun systemen om er zeker van te zijn dat er geen ongeautoriseerde p2p-programma's draaien", laat de FTC weten. Ook moet er gecontroleerd worden of de goedgekeurde p2p-software op de juiste manier beveiligd is.

Het gaat echter vooral om programma's als LimeWire, waarmee werknemers makkelijk onbewust bedrijfsdata en andere gevoelige data kunnen delen. Gebruikers die niet opletten kunnen makkelijk hun hele harde schijf delen met de rest van de wereld, en wellicht servermappen.

Jarenoud probleem

Dat probleem is niet nieuw. Al in 2002 werd er gewaarschuwd voor het onbewust delen van alle bestanden op een pc via p2p-programma's. Destijds waarschuwden onderzoekers van HP Labs en de universiteit van Minnesota voor het onbewust delen van bestanden via KaZaa.