Verisign heeft een verzoek ingediend bij de ICANN, domeinbeheerder van de top level domeinen, om toestemming te krijgen zonder tussenkomst van de rechter .com, .net, en .name domeinen op zwart te zetten. Verisign vraagt om deze mogelijkheid in een nieuw beleidsdocument (pdf) voor de bestrijding van domeinmisbruik dat afgelopen maandag werd ingediend.

Domeinen blokkeren

"Het nieuwe anti-misbruik beleid zou geïmplementeerd worden via een verandering in de .com, .net en .name Registry Registrar Agreements", zegt Verisign in het verzoek. Het nieuwe beleid moet het mogelijk maken om de registratie van ieder domein te weigeren, annuleren of de overdracht tegen te houden.

Verder wordt gevraagd om de mogelijkheid van het plaatsen van een "registry lock", "gesgistry hold" of een vergelijkbare status op elke domeinnaam. Wat in de praktijk inhoudt dat websites op registry niveau uit de lucht gehaald kunnen worden.

Verisign wil dit doen op basis van rechterlijke bevelen, wetten en overheidsregels domeinen op zwart kunnen zo blijkt uit het document. Maar de beheerder van het .com domein wil diezelfde mogelijkheden hebben als er een verzoek komt van de politie of justitie of van "andere overheden en quasi overheidsagentschappen". Tegelijkertijd wil Verisign niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van dergelijke acties.

'Overheid krijgt macht over .com'

Mark Jeftovic, ceo van EasyDNS, noemt het voorstel van Verisign "zeer zorgelijk". "Binnen het voorgestelde Verisign initiatief bestaan alle .com en .net domeinen bij de gratie van de overheid van de Verenigde Staten", zegt Jeftovic in een blogpost. Vooral het offline halen van domeinen op basis van een overheidsverzoek baart hem zorgen. Jeftovic verwijst naar de oproep van senator Joe Lieberman afgelopen december waarin hij bedrijven opriep Wikileaks te blokkeren. "Dat komt op mij over als een verzoek", aldus Jeftovic.

Bovendien waarschuwt hij voor de mogelijkheden die worden gecreëerd voor de Immigrations and Customs Enforcement (ICE) afdeling van het ministerie van binnenlandse veiligheid die belast is met het offline halen van domeinen. Dit gebeurt ook regelmatig op registry niveau, maar tot nog toe altijd na een bevel van de rechter.

85.000 sites op zwart

ICE richt zijn pijlen op sites die inbreuk maken op auteursrechten of kinderporno hosten. Per abuis haalde de Amerikaanse overheid al eens 85.000 sites offline.

Jeftovic stelt dat als Verisign's plannen worden goedgekeurd de Amerikaanse overgheid effectief de macht heeft over de .com, .net en .name domeinen overal ter wereld. Er is geen jurisdictie van een ander land dat het op zwart zetten van een site kan voorkomen. "Ze komen allemaal te vallen onder de 'eisen' van de Amerikaanse overheid, quasi overheidsorganisaties en rechtshandhavers."

Verisign reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.