Dat schrijft de Britse krant The Guardian, die zegt dat de inhoud van de ontwerpovereenkomst naar de redactie is gelekt. De EU en de Verenigde Staten zijn lang in onderhandeling geweest over PNR, de passagiersdata van reizigers tussen beide werelddelen.

Datamining

De Amerikanen willen met de data automatische datamining doen en profielen maken in het kader van terrorisme- en criminaliteitsbestrijding. Passagierslijsten zouden minimaal vier dagen voor vertrek bij de Amerikanen binnen moeten zijn.

De EU heeft voor het bewaren van passagiersgegevens een termijn van vijf jaar. Met Australië is onlangs een termijn afgesproken van vijf en een half jaar. Volgens The Guardian zouden Duitsland en Frankrijk al zorgen hebben geuit over die lange termijn van vijftien jaar. Groot-Brittannië is het wel eens met het ontwerpplan.

Naar Amerikaanse behoeften

De overeenkomst lijkt overigens geheel toegesneden naar de Amerikaanse behoefte. Vorige week nam de Amerikaanse senaat nog een resolutie aan waarin geen afzwakking van het delen van gegevens accepteert van Europese ministers.

De data zou na vijf jaar wel worden overgebracht naar een inactieve database, waarbij de identiteit van de passagiers zou worden ‘gemaskeerd’ zodat niet meer direct te zien is om wie het gaat. Indien nodig echter is vrij snel en simpel alle data weer in originele staat beschikbaar.