De Amerikaanse cyber-commandant generaal Keith Alexander is een van de voorstanders van een plan om te komen tot een .secure-netwerk voor gevoelige online diensten, schrijft de site Nextgov. Dit deel van internet zou afgeschermd moeten worden van de rest van het web en zou zijn bedoeld voor kritieke infrastructuur als financiële instellingen en energiecentrales. "De nieuwe infrastructuur is nodig om het gevaar van cyberaanvallen te beperken", stelt ook de voormalige CIA-directeur Michael Hayden.

Geen privacy

Anders dan .com en .nl zou .secure volgens het plan alleen beschikbaar zijn voor wie zijn persoonsgegevens opgeeft. Gebruikers zouden voor gebruik het recht op privacy moeten opgeven. "We hebben een robuustere structuur nodig voor bepaalde online activiteiten en we moeten die gaan bouwen", aldus Hayden. De toegang tot .secure zou zijn te vergelijken met het laten zien van je identiteitspapieren bij landsgrenzen.

De democratische senator Sheldon Whitehouse, voorzitter van de parlementaire werkgroep over strafrecht en terorrisme, heeft zijn collega-parlementariërs eerder al opgeroepen werk te maken van het opzetten van een .secure-domein. "Dit hoeft niet gecompliceerd of verplicht te zijn." Volgens hem zouden gebruikers het vierde amendement in de Amerikaanse grondwet moeten opgeven als ze .secure willen gebruiken, waarna de overheid al het netwerkverkeer kan controleren op aanvallen, botnets of virussen.

DPI

In landen met minder vrijheden als China is het gebruik van technieken als 'deep packet inspection' om te controleren op materiaal dat tegen de overheid ingaat al heel normaal, zegt China- en cybersecurity-specialist James Mulvenon bij defensieconsultant Defense Group. Vanwege de privacywetten kan de VS het netwerkverkeer niet op dezelfde manier in de gaten houden. Hij stelt naast een beveiligde laag over het web, .secure, en het reguliere web, ook nog een middelste laag voor, mogelijk toepasbaar op .edu-domeinen, waarbij bezoekers alleen een paar persoonlijke gegevens moeten opgeven.

Webverkeer binnen het .gov-domein wordt al in de gaten gehouden met het Einstein-programma, een detectiesysteem van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid die checkt op ongeoorloofde toegang tot bepaalde sites.