De computerfraudezaak rond de Vietnamese student Lee Vu (24) gaat verder. Vu, die in de VS verdacht wordt van een grootschalige phishingzaak waarbij in totaal 788.000 euro is buitgemaakt, draagt de afgelopen maanden een elektronische enkelband. Dit nadat een eerder uitleveringsverzoek in een kort geding bij de Haagse rechtbank werd geweigerd.

Vu kan door die beslissing zijn laatste studiejaar aan de Saxion Hogeschool in Deventer afmaken. Maar de VS willen nu dat de student zijn mogelijke uitlevering in de cel afwacht, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. Dit terwijl Vu zich volgens zijn advocaat Bram Stapert aan alle gestelde voorwaarden heeft gehouden die hem zijn opgelegd, meldt RTV Oost. Desondanks eiste ook ons eigen Ministerie van Veiligheid en Justitie in november een spoedbehandeling.

Hackende huisgenoot

De student beweert vanaf dag één dat hij onschuldig is, en slachtoffer is geworden van een hackende huisgenoot. Die is inmiddels gevlucht naar Vietnam - dat geen uitleveringsverdrag heeft met Amerika - en heeft volgens Stapert zijn daad zelfs bekend. Het gerechtshof in Leeuwarden moet nu beslissen of Vu per direct wordt opgesloten, terwijl het Hof in Den Haag volgende maand uitspraak doet over zijn eventuele uitlevering.