Vanaf 1 januari 2006 geeft de Amerikaanse overheid paspoorten uit, voorzien van een 640K rfid-chip. In deze chip wordt de volgende informatie opgeslagen: naam, nationaliteit, geslacht, geboortedatum en een digitale foto van de paspoorthouder. Deze zelfde informatie is tevens terug te vinden op het papieren deel van het paspoort, waardoor vervalsing nog moeilijker wordt, zo stelt de overheid.

Diverse privacywaakhonden, zoals de American Civil Liberties Union (ACLU) en de Electronic Frontier Foundation (EFF), uiten hun zorgen. Sommige chips kunnen op afstand worden uitgelezen, waardoor criminelen potentieel bergen aan persoonlijke informatie kunnen stelen door te gaan scannen op bijvoorbeeld vliegvelden.

"Rfid in paspoorten is een verschrikkelijk slecht idee", vindt Lee Tien van EFF. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken handelt tevens onrechtmatig, aangezien het nog helemaal geen toestemming van het Congres heeft gehad om dit door te zetten. Het departement vraagt Amerikanen hun veiligheid en privacy op te offeren voor een experiment dat niet eens is geratificeerd."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels 2335 publieke reacties op het voorstel ontvangen. Volgens het ministerie is 98 procent van de reacties negatief. Het negativisme spitst zich toe op veiligheid en privacy. Het departement benadrukt dat de inhoud op de chip versleuteld is en dat het een zogeheten passieve chip betreft. Een dergelijke chip zendt zelf geen informatie uit.