The Wall Street journal bericht dat het bedrijf Raytheon onlangs de opdracht van 100 miljoen dollar kreeg om een dergelijk digitaal schild op te zetten. Het is de bedoeling dat het National Security Agency (NSA), door de krant het belangrijkste departement afluisterzaken genoemd, het computernetwerk gaat monitoren.

Het digitale schild werkt via een set sensoren die worden aangebracht in computernetwerken van bedrijven en overheden die een kritieke functie hebben. Als er verdachte activiteiten worden waargenomen wordt een waarschuwing afgegeven, de systemen worden niet continu in de gaten gehouden, zo is het plan.

De meningen over 'Perfect Citizen' zijn verdeeld. Aan de ene kant staat een groep experts die stellen dat de NSA op deze manier zijn neus ongewenst in burgerzaken steekt. Aan de andere kant zeggen voorstanders dat een dergelijk schild nodig is om de groeiende digitale dreiging het hoofd te bieden.

'Perfect Citizen is Big Brother'

Uit een interne e-mail van Raytheon blijkt wat de plannen van de Amerikaanse overheid zijn. "Het algemene doel van het programma is dat onze regering het gevoel heeft dat ze zeker moeten zijn dat de publieke sector er alles aan doet om de infrastructuur te beschermen die van kritiek belang is voor onze nationale veiligheid", aldus de krant. "Perfect Citizen is Big Brother", staat in de mail. Raytheon weigerde commentaar te geven op de e-mail.

De Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich steeds meer zorgen over Chinezen en Russen die onder andere de computersystemen van het Amerikaanse stroomnet monitoren. Hoe groot de dreiging is kan niet in kaart worden gebracht omdat er geen toegang is tot privénetwerken van bedrijven. Volgens een een hoge militair had 'Perfect Citizen' al veel eerder uitgerold moeten worden. Het zou ook niet meer impact hebben op de privacy dan verkeerscamera's.

Data bewaren

'Perfect Citizen' moet grote verouderde computersystemen in de gaten gaan houden die zijn ontworpen zonder rekening te houden met internetconnectiviteit of beveiliging. Bijvoorbeeld metrosystemen maar ook luchtverkeersleidingsystemen zijn tegenwoordig aangesloten op het internet waardoor ze kwetsbaar zijn geworden voor cyberaanvallen. Het doel van het digitale schild is de gapende gaten in de systemen te dichten.

De informatie die wordt verzameld via 'Perfect Citizen' kan ook meerdere doelen dienen dan het beschermen van kritieke infrastructuur. Zo zou het kunnen fungeren als een databank om bedrijven te helpen die een beroep doen op de NSA bij het onderzoeken van cyberaanvallen. Google deed dit eind vorig jaar na aanvallen vanuit China.

Het systeem is nog in ontwikkeling en staat nog in de kinderschoenen. Zo is het nog onduidelijk welke systemen gemonitord moeten worden en welke data moet worden opgeslagen en hoe dat moet gebeuren.

Cyberoorlog bestaat niet

Beveiligingsgoeroe Bruce Schneier vindt alle berichten en waarschuwingen over cyberoorlog zwaar overtrokken. Volgens hem bestaat iets dergelijks gewoon niet. Bovendien is het op geen enkele manier te vergelijken met echte oorlog, aldus Schneier in een opinie-artikel op de website van CNN.