Nederlandse overheden en semi-overheden moeten gevoelige data alleen nog maar laten verwerken en opslaan door Nederlandse bedrijven in Nederlandse datacenters, vindt de VVD. De partij wil duidelijk hebben welke overheden nu gebruik maken van ict-diensten waar buitenlandse veiligheidsdiensten zich toegang tot kunnen verschaffen.

Hoe zit het met buitenlandse datagraaien zoals door de NSA? Is de KPN-cloud hier kwetsbaar voor door bijvoorbeeld het Amerikaanse dochterbedrijf iBasis? Lees: De pijnpunten van KPN's volledig Nederlandse cloud.

Verbod op Office 365?

De VVD zwengelt het debat over dataveiligheid in de cloud weer aan met Kamervragen aan minister Plasterk. Als voorbeeld haalt de VVD Microsoft Office 365 aan, waarvan de minister moet melden of overheden hiervan gebruik maken. Deze data worden immers opgeslagen in de Microsoft-cloud, en daar kan de NSA bij, ook al staan die data buiten de VS.

KPN biedt sinds een tijd een "puur Nederlandse" cloud. Hier worden wel Microsoft serversoftware op gehost, maar geen volledige versie van Office 365.

Kamerbrede motie

Het is echter onduidelijk of de eis van opslag door Nederlandse bedrijven binnen de landsgrenzen wel kan volgens de aanbestedingsregels. Om die reden zien de collega's van D66 meer heil in een Europese oplossing. "Beperking tot Nederland is te karig", aldus de woordvoerster van D66 in een reactie.

In november nam de Kamer al een motie van PvdA en VVD aan die de regering opriep om "privacygevoelige gegevens van onze burgers uitsluitend op servers op te slaan die onder de Nederlandse wetgeving vallen, om weglekken naar buitenlandse partijen of naar commerciële partijen te voorkomen."