Twee jongens van 17 en 18 jaar zijn vanmorgen aangehouden door de politie op verdenking van computervredebreuk. De twee zouden notebooks van enkele leraren aan het Regius College in Schagen hebben besmet met spyware. Aan de aanhouding ging enkele weken aan politieonderzoek vooraf, zegt een woordvoerder van het korps Noord Holland-Noord.

De besmetting werd al enige tijd geleden opgemerkt door de systeembeheerders van de school, meldt het Noord-Hollands Dagblad, dat actief door de school is benaderd met het nieuws. Volgens de politiewoordvoerder heeft de school verder nog brieven gestuurd naar ouders van de andere leerlingen en zijn er bijeenkomsten geweest op school.

Systeembeheerders vonden spyware

Het gaat om de besmetting met spyware van de notebooks van drie leraren. De besmetting werd opgemerkt door een van hen, die bij het opstarten een programma zag dat hij zelf niet had geïnstalleerd. Bij controle door de systeembeheerders bleek dat er nog twee notebooks waren besmet.

De school heeft direct aangifte gedaan bij de politie. Uit het navolgend onderzoek kwam naar voren dat de spyware waarschijnlijk op de pc's is geplaatst door twee leerlingen van 6 VWO. De politie heeft bij het onderzoek computers in beslag genomen.

Toegang tot toetsen, cijfers en persoonlijke info

Over de manier waarop de leerlingen de spyware op de laptops op de computers hebben gekregen, het motief en de aanleiding voor de school om leerlingen te verdenken, is niets bekend. "Maar op de pc's worden toetsen gemaakt, krijgen leraren toegang tot het cijfersysteem en toegang tot allerlei informatie over leerlingen", zegt sectordirecteur Havo/VWO Ingrid Tjio.

Zij benadrukt dat de beveiliging van de computers verder op orde was. "We hebben bijvoorbeeld een drietraps inlogsysteem. Na een verplicht gecompliceerd wachtwoord, moeten er voor toegang tot het cijfersysteem opnieuw wachtwoorden worden ingevuld en de privacygevoelige applicaties kunnen alleen worden gebruikt met een token." Naar hoe de leerlingen spyware hebben kunnen installeren, wordt nog verder onderzoek gedaan. "Dat ligt in handen van de politie."

Update 14.28: Gedetailleerde informatie toegevoegd naar aanleiding van reactie sectordirecteur Regius College.