Bits of Freedom (BOF) is terug. Met een nieuw bestuur en nieuwe financiering gaat de organisatie de barricaden op voor digitale privacy en communicatievrijheid in Nederland, meldt BOF in een persbericht.

Stilte

Drie jaar geleden ging de stekker eruit bij BOF nadat de twee vaste medewerkers Sjoera Nas en Maurice Wessling vertrokken. Een jaar later werden nog wel de Big Brother Awards uitgereikt, maar daarna was het helemaal stil.

Een financiering voor een aantal jaren van de Stichting Internet4All stelt BOF nu in staat met een nieuwe bezetting haar activiteiten te hervatten. Het gaat daarbij om "constructieve lobby en actieve campagnes" voor de verdediging van de digitale grondrechten van de Nederlandse burger. Bits of Freedom wil, net als voorheen, "een duidelijkere stem geven aan de belangen van burgers in het digitale tijdperk".

Open en vrij internet

Speerpunten zijn hierbij de doorgifte van een ongefilterd internet, het voorkomen van een internetban zoals het plan-Sarkozy en de risico's van almaar groeiende databanken vol met privacygevoelige informatie.

De nieuwe directeur is Ot van Daalen, voormalig advocaat bij advocatenkantoor De Brauw. Het vernieuwde bestuur bestaat uit Doke Pelleboer (ex-directeur van XS4ALL), Joris van Hoboken (onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht van de UvA) en Karianne Thomas (advocaat bij Van Doorne).