De Franse privacywaakhond CNIL, die namens alle Europese privacytoezichthouders onderzoek doet, concludeert dat het nieuwe privacybeleid van Google in strijd is met de Europese privacyrichtlijn.

Veel te vaag

De nieuwe, geconsolideerde voorwaarden zijn te vaag, waardoor gebruikers niet weten waar ze aan toe zijn. Bovendien maakt Google niet duidelijk wat het precies allemaal wel en niet met verzamelde data doet.

In januari kondigde Google aan nieuwe privacyvoorwaarden in te stellen. Per 1 maart krijgen alle geregistreerde Google-gebruikers nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden. De belangrijkste verandering is een enorme consolidatie van de versnipperde voorwaarden die Google tot op heden hanteert over zijn tientallen verschillende diensten.

De samenvoeging van die vele voorwaarden is handig en overzichtelijk voor de gebruiker, schrijft het concern. Maar voor Google zelf is er ook een groot voordeel: het gaat gebruikersdata van verschillende diensten bij elkaar vegen en combineren tot één volledig profiel.

Onder vuur

Het plan kwam direct onder hevig vuur, zowel in Europa als in de VS. De bevindingen van de CNIL zijn voorlopig, en de waakhond start een diepgravend onderzoek. “De CNIL en Europese privacytoezichthouders maken zich grote zorgen over het combineren van data van verschillende diensten en hebben serieuze twijfels over de rechtmatigheid en eerlijkheid van deze dataverwerking."

Google zet door

De toezichthouders, verzameld in de artikel 29 werkgroep, hebben Google andermaal verzocht het uitrollen van de nieuwe voorwaarden uit te stellen. Maar Google weigert.

In een antwoord aan de CNIL schrijft privacybaas Peter Fleischer dat de plannen doorgaan. Google heeft gebruikers én toezichthouders ruim van te voren gewaarschuwd over de wijzigingen. Het concern zegt bereid te zijn om alle vragen te beantwoorden en de kwestie uit te leggen.