Dona Sarkar, hoofd van het Windows Insider-programma heeft gisteravond in een aantal tweets laten weten dat gebruikers de nieuwste build (Windows 10 build 16212) aangeboden krijgen op hun mobiele apparaat, deze vooral niet moeten installeren. Deze build had niet uiterold mogen worden en zorgt ervoor dat apparaten in een bootloop terecht komen.

Hoewel het om een versie gaat die alleen bedoeld is voor Insiders, bestaat er een kans dat ook niet-insiders de build ook te zien krijgen. Gelukkig bestaat er een grote kans dat niet-insiders de update niet kunnen installeren, maar Microsoft waarschuwt er voor de zekerheid toch voor.

Het bedrijf heeft inmiddels in een blogpost laten weten dat het probleem ook speelt op pc's en dat gebruikers een rollback moeten uitvoeren of moeten wachten tot het bedrijf een nieuwe build aanbiedt. De pc-versie van deze build zorgt verder niet voor de grote problemen die de mobiele versie van de build veroorzaakt.


Op de volgende pagina: "Workaround"

"Workaround" Windows 10 Mobile

Mocht je de update al wel hebben binnen gehaald maar je toestel nog niet opnieuw hebben opstart, maak dan zo snel mogelijk een back-up van je systeem. In alle gevallen zal je je toestel moeten resetten waardoor je al je data verliest. Het maken van een backup doe je door de navigeren naar Settings > Update & Security > Backup

Als je al wel opnieuw hebt (geprobeerd) op te starten, zit je toestel waarschijnlijk in een bootloop en is er niet veel dat je kan doen voor je data en instellingen.

Sluit je apparaat aan op je pc en zorg ervoor dat je de Windows Device Recovery Tool op je computer hebt staan. Met deze software kan je je smartphone weer tot leven wekken maar je bent wel al je data kwijt.

Workaround Windows 10 Desktop

Gebruikers die de update hebben geïnstalleerd op hun desktop kunnen via Instellingen > Update en Beveiliging > Herstel de Windows insider instellingen checken en de update terugdraaien. Deze optie werkt alleen als dit binnen tien dagen na de update wordt gedaan en als gebruikers niet de Disk Cleanup-tool gebruikt hebben om oude Windows-installaties te verwijderen.

Omdat de desktop-versie van deze build minder kwaad doet dan de mobiele-versie is het wachten op de volgende build voldoende. Microsoft heeft echter aangegeven deze week geen builds meer uit te brengen.